Miniştrii de Externe ai statelor din Grupul celor şapte mari economii ale lumii (G7) vor discuta despre cum ar putea să menţină presiune asupra Rusiei, însă impunerea unor noi sancţiuni nu este luată în considerare, au informat oficialii, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Miniştrii, care se vor afla în vizită la Toronto timp de două zile, vor discuta de asemenea şi despre recentele evenimente din Peninsula Coreea, Siria, Orientul Mijlociu şi Venezuela. Discuţiile, care se vor încheie luni, vor ajuta la pregătirea unui summit G7, care va avea loc în Canada la începutul lunii iunie.

Grupul celor şapte mari economii ale lumii este alcătuit din Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Canada, Franţa, Italia şi Japonia.

Săptămâna trecută, G7 a condamnat utilizarea unui agent chimic în atacul ce l-a vizat pe fostul agent rus Serghei Skripal. Un oficial de rang înalt din G7 a declarat că miniştrii sunt îngrijoraţi de un posibil tipar al comportamentului Rusiei din ultimii ani.

Ei sunt, cred, interesaţi de o abordare unică privind exprimarea îngrijorării noastre profunde şi dezacordului nostru, cât şi a modalităţii de a ne adresa acestora”, a declarat oficialul, care a preferat să vorbească în condiţii de anonimitate.

Moscova neagă orice implicare în incidentul din Salisbury.

Statele occidentale au impuse mai multe sancţiuni Rusiei în ultimii ani, după anexarea Crimeii, susţinerea militanţilor din Ucraina de Est şi a preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Ministrul ucrainean de Externe Pavlo Klimkin va participa la câteva din discuţiile care vor avea loc în Toronto.

Pe agenda discuţiilor se află şi Coreea de Nord, care sâmbătă a anunţat că va suspenda testele nucleare şi balistice.

“Acesta este un pas mic, dar unul progresiv şi posibil de mare impact în direcţia corectă”, a declarat premierul canadian Justin Trudeau.

Sursa : agora.md