Un acord privind cooperarea în domeniul tineretului şi sportului între Republica Moldova şi Georgia a fost semnat ieri la Tbilisi. Documentul a fost semnat de secretarul de stat al Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Radu Rebeja, şi prim-viceministrul Educaţiei, Ştiinţei, Culturii şi Sportului al Georgiei, Mikheil Giorgadze.

Documentul prevede schimbul de experiență și bune practici pe următoarele segmente: educația și integrarea socială a tinerilor, participare civică și incluziune acestora, promovarea voluntariatului; organizarea în comun a evenimentelor culturale și științifice; participarea organizațiilor de tineret  la diverse cursuri, seminare, conferințe, tabere, festivaluri organizate în ambele state.

Totodată, acordul presupune participarea sportivilor la diverse competiții și cantonamente sportive organizate în ambele țări; schimbul de antrenori, medici, experți care activează în domeniul sportului de performanță; promovarea participării sportivilor din Republica Moldova și Georgia la evenimente sportive internaționale de anvergură; cooperarea dintre organizațiile naționale anti-doping; schimbul de experiență privind construcția și administrarea infrastructurii sportive.

Secretarul de stat Radu Rebeja le-a mulțumit partenerilor din Georgia pentru suport și deschidere, menționând că semnarea acestui act va crea oportunități pentru dezvoltarea contactelor interumane și a relațiilor de prietenie dintre ambele state, asigurându-le o dezvoltare durabilă.

La rândul său,  prim-viceministrul Educației, Științei, Culturii și Sportului al Georgiei, Mikheil Giorgadze, s-a arătat convins că colaborarea în domeniul tineretului și sportului dintre cele două state va influența pozitiv și asupra schimburilor și parteneriatelor din sectoarele de activitate socio-economice.

De asemenea, menționăm că la invitația secretarului general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, secretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Radu Rebeja, participă la cea de-a 15-a ediție a Conferinței Ministeriale în domeniul sportului. Evenimentul are loc în perioada 15-17 octombrie, la Tbilisi și este organizat de Acordul Parțial Extins în domeniul sportului pe lângă Consiliul Europei, în parteneriat cu Ministerul Educației, Științei, Culturii și Sportului din Georgia.

La reuniune participă cca 200 de oficiali și reprezentanți din peste 50 de state. Conferința este organizată în mai multe sesiuni plenare cu următoarele tematici:probleme și provocări în domeniul sportului; protecția drepturilor omului; promovarea acțiunilor de combatere a fenomenului corupției în sport.