Prof. Aurel Niculescu a vorbit la interviurile DC NEWS despre rolul pe care l-a jucat celebrul călugăr rus Rasputin în desfășurarea ostilităților pe frontul de Est, după intrarea României în Primul Război Mondial, în toamna anului 1916.

 

„Celebrul și sinistrul personaj Rasputin, despre care aș îndrăzni să spun că era un „călugăr porno”, era un bețiv notoriu, un afemeiat și un personaj discutabil, dar care era tămăduitorul țareviciului Alexei, iar în calitatea asta stătea la masă cu țarul, deși era soios și puțea, era în relații foarte bune cu țarina, fiindcă îl îngrijea pe copilul țarului care suferea de hemofilie. Rasputin era foarte influent, frecventând tot felul de medii – lupanare, hanuri, birturi – care spuneau acest adevăr: că rușii erau demotivați, că nu aveau chef de luptă, lumea nu voia război”

 

a explicat istoricul Aurel Niculescu, cadru didactic la SNSPA București.

 

 

„Prin urmare, puterile Antantei au hotărât eliminarea lui Rasputin, se știe că a fost un complot favorizat de serviciile britanice, în casa unuia dintre protagoniștii mișcării din februarie, adică a partidului liberal rus care se numea Partidul Constituțional Democratic Rus. Este certă această influență a statelor democratice – Anglia, Franța – în eliminarea lui Rasputin”.

 

În opinia sa, ocuparea Bucureștiului de către Puterile Centrale a fost ultimul argument de care mai aveau nevoie Franța și Anglia pentru a scăpa de incomodul călugăr: „Problema fundamentală este că rușii au lăsat să cadă Bucureștiul, or asta a fost un scurtcircuit și de aceea s-a hotărât, se pare, eliminarea lui Rasputin, care era „ochiul dracului” în casa imperială și care determina atitudinea aceasta defetistă a Rusiei”.