Parlamentul Ucrainei a aprobat acum câteva minute declararea stării de alertă de război în țară după ce președintele Petro Poroșenko a semnat un decret în acest sens, potrivit unian.ua.

 

În favoarea acestei decizii au votat 276 de deputați ucraineni din totalul celor 330 câți erau în sală.

Potrivit unian.ua, ședința în care ar urma să fie instituită starea de urgență în Ucraina, la propunerea liderului ucrainean Petro Poroșenko, a fost reluată după o pauză care a durat mai bine de două ore și jumătate.

Parlamentul Ucrainei a suspendat luni seară, din cauza blocajului exercitat de opoziţie, sesiunea de aprobare a decretului privind instituirea stării de urgenţă, dar preşedintele ţării, Petro Poroşenko, susţine că măsura va intra în vigoare miercuri, informează agenţia Tass, potrivit Mediafax.

Grupurile parlamentare ale opoziţiei susţin că nu au fost consultate în privinţa adoptării decretului prezidenţial privind starea de urgenmţă, astfel că sesiunea Parlamentului de la Kiev a fost suspendată, deşi iniţial se anunţase aprobarea măsurii.

Poroşenko susţine că legea marţială va intra în vigoare pe întreg teritoriul Ucrainei începând de miercuri, 28 noiembrie.

Preşedintele Petro Poroşenko propune convocarea alegerilor prezidenţiale pe 31 martie 2019. În acest context, Poroşenko vrea ca starea de urgenţă să dureze doar 30 de zile, pentru a nu se suprapune campaniei electorale.

Amintim că Rusia a sechestrat, recurgând la forţă, trei nave ucrainene în apropiere de peninsula Crimeea, în strâmtoarea Kerci.