Qatar, țara care va găzdui Cupei Mondială î anul 2022, ar fi încălcat regulile FIFA printr-o campanie secretă de sabotare a celorlalţi candidaţi la organizarea turneului, relatează thetimes.co.uk.

 

Ziarul notează că a intrat în posesia unor documente care arată că echipa de candidatură a Qatarului a folosit o agenţie de PR şi foşti agenţi CIA pentru a răspândi o propagandă falsă despre principalii contracandidaţi, SUA şi Australia.

 

Campania includea implicarea unor personalităţi care să critice candidaturile ţărilor lor, astfel dându-se impresia că nu există susţinere din ţară.

The Sunday Times menţionează că în cadrul campaniei secrete a Qatarului au fost recrutaţi jurnalişti şi bloggeri pentru a promova articole negative în SUA, Australia şi în presa internaţională şi pentru organizarea de proteste la meciuri de rugby în Australia.

Mai mult, un profesor a fost plătit cu 9.000 de dolari pentru a scrie un raport negativ despre costurile organizării de către SUA a Cupei Mondiale.

Potrivit regulilor FIFA, candidaţii nu trebuie să facă niciun fel de declaraţie despre candidaturile altor federaţii care şi-au exprimat intenţia de a găzdui competiţii. De asemenea, un criteriu de care ţine cont FIFA în alegerea unei ţări gazdă este susţinerea puternică de către populaţie a candidaturii.

Qatarul a respins acuzaţiile din The Sunday Times.

Sursa: Agora.md