Cu un număr record de candidaţi şi un actor de comedie care de acum se situează în fruntea sondajelor, competiţia electorală din Ucraina se anunţă dură pentru preşedintele Poroşenko, cu mai puţin de două luni înaintea primului tur al alegerilor prezidenţiale, al căror scor pare extrem de incert, comentează France Presse, citat de paginaderusia.ro.

Ascensiunea neaşteptată a lui Volodimir Zelenski (40 de ani), un actor de comedie şi organizator de spectacole de divertisment, a zdruncinat o campanie care se anunţă dominată de doi ‘grei’ ai politicii ucrainene: preşedintele aflat la final de mandat şi fostul premier Iulia Timoşenko, într-o ţară aflată în război de cinci ani şi care se confruntă cu grave dificultăţi economice.

Chiar dacă figurează printre primii trei favoriţi, Poroşenko nu este creditat decât cu 15%-16% din intenţiile de vot în rândul alegătorilor care s-au decis deja cu cine să voteze, potrivit ultimelor trei sondaje realizate în ianuarie, cot la cot cu Iulia Timoşenko (între 16% şi 19%), scrie agerpres.ro.

Dar marea surpriză a campaniei este ascensiunea actorului Volodimir Zelenski, care conduce în ultimele trei sondaje cu 19%-23% din intenţiile de vot.

După încheierea termenului de depunere a candidaturilor în noaptea de duminică spre luni, Comisia Electorală Centrală de la Kiev a indicat pentru AFP că a primit documente de la 90 de potenţiali candidaţi pentru scrutinul din 31 martie. Dintre aceştia, un total de 30 de candidaţi au fost validati luni, un număr record de la declararea independenţei Ucrainei în 1991, relevă agenţia Interfax-Ukraina. Peste 20 de candidaturi au fost respinse şi aproximativ 40 de dosare rămase vor fi examinate până vineri, termenul limită.

Criticat pentru lentoarea luptei anticorupţie promise, preşedintele actual se confruntă cu o campanie dificilă: aproape jumătate dintre ucraineni afirmă că nu vor vota pentru el ‘sub nicio formă’, potrivit recentelor sondaje.

Potrivit expertului Anatoli Oktisiuk de la Centrul Democracy House din Kiev, ascensiunea lui Zelenski se explică prin neîncrederea ucrainenilor faţă de ‘vechile elite’ la putere şi prin promovarea sa la televiziune, dar aceasta nu va dura.

Electoratul său este alcătuit în principal din ‘tineri, adeseori pasivi şi care nu vin să voteze’, apreciază expertul citat. ‘Cred că, în cele din urmă, scorul său va fi considerabil mai mic’, prezice expertul, potrivit căruia în al doilea tur de scrutin, preconizat la 21 aprilie, se vor confrunta Poroşenko şi Timoşenko.

Petro Poroşenko a promis să consolideze politica prooccidentală a Ucrainei în cazul victoriei sale şi să depună în 2024 o cerere oficială de aderare a Ucrainei la UE, precum şi să obţină undă verde pentru aderarea ţării la NATO.

Supranumit ‘regele ciocolatei’ pentru averea făcută din produse de cofetărie, Poroşenko a fost ales preşedinte în mai 2014, pe valul mişcării de contestare proeuropeană, care a dus la fuga în Rusia a predecesorului său prorus Viktor Ianukovici. În pofida unei serii de reforme lansate sub preşedinţia sa, Poroşenko este extrem de criticat pentru ritmul lent al acestora, în special în ceea ce priveşte combaterea corupţiei, notează AFP.

 

sursa:Bucpres.eu