Miniatura unui bust al poetului Dumitru Matcovschi, care ar urma să fie instalat pe Aleea Clasicilor din Chișinău, a fost prezentată de Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor.

 

 

Directorul Agenției, Ion Ștefăniță a menționat, într-o conferință de presă la IPN, că poetul merită să aibă un bust alături de clasicii literaturii române.

Un alt proiect planificat pentru anul 2019 este restaurarea casei în care a locuit sculptorul Alexandru Plămădeală.

„Noi cu toții depunem flori la monumentul lui Ștefan cel Mare, însă puțini cunosc starea în care se află casa unde a locuit sculptorul Alexandru Plămădeală.

Acest edificiu necesită restaurare capitală și este un monument de arhitectură națională în nucleul istoric al capitalei”, a menționat Ion Ștefăniță.

Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor a prezentat și un proiect-pilot de restaurare a turnului de apă din orașul Drochia.

„Acest turn de apă, care se află în centru orașului Drochia, este similar Turnului de Apă din Chișinău și este un monument cu statut protejat. Am elaborat o schiță de proiect împreună cu Consiliul Național al Monumentelor și ne dorim ca acest turn să fie reamenajat într-un centru cultural multifuncțional”, a remarcat Ion Ștefăniță.

În acest centru cultural multifuncțional va exista și un centru de informare turistică pentru zona de nord a Republicii Moldova. De asemenea, va fi un muzeu al orașului Drochia. Ion Ștefăniță a îndemnat cetățenii, autoritățile locale, să susțină aceste proiecte.

Lucrurile în Republica Moldova pot fi schimbate dacă cetățenii se vor implica, a remarcat Directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor.