Persoanele transgender sunt încurajate să se alăture clerului în noua orientare a Bisericii din Anglia privind „onorarea poporului LGBT +”, menită să combată reputația bisericii ca „homofobă”.
Invocând faptul că tinerii sunt traumatizați de „percepția că Biserica este homofobă și transfobică”, conducătorii bisericii au declarat că este vital ca această teză să fie anulată prin celebrarea „primei contribuții” pe care minoritățile sexuale au  adus-o vieții bisericești și astfel încât „Comunitatea LGBT +să fie mai vastă”, informeaza breitbart.com
Îndrumarea pe care au lansat-o episcopii din Lichfield, o eparhie care acoperă aproape 600 de biserici într-o zonă populată de peste două milioane de oameni, reamintește enoriașilor și clericilor că homosexualii și oamenii care se identifică ca transsexuali „pot fi chemați să dețină roluri de conducere și de slujire în biserica locală” .
„Sperăm foarte mult ca și ei, ca toți ceilalți, să se simtă încurajați să slujească și sunt sprijiniți în explorarea vocațiilor către eparhiile care le stau la dispoziție.  Nimănui nu trebuie să i se spună că identitatea sa sexuală sau de gen face din el un candidat necorespunzător pentru conducerea în Biserică”, se spune în îndrumarea lansată de episcopi, intitulată „Acceptarea și onorarea persoanelor LGBT +”
În același îndrumar se vorbește despre „includerea creștină radicală” bazată pe o „înțelegere corectă a secolului 21, aceea de a fi umană și sexuală”.
„Consecințele practice” ale acestui lucru, conform instrucțiunilor, includ avertismentul de a nu fi adresate candidaților „întrebări deranjante despre practicile sau dorințele sexuale ale cuiva sau experiența lor de gen” , care sunt  „nepotrivite”.
În plus, clericii sunt instruiți că nu trebuie să „spună oamenilor că orientarea sexuală sau identitatea lor de gen vor fi schimbate prin credință sau că homosexualitatea sau diferența de gen este un semn de imaturitate sau lipsă de credință”.
În ciuda „deschiderii” pe care o vor acum cei din Biserica din Anglia, datele arată că ideea conform căreia bisericile trebuie să promoveze homosexualitatea, un stil de viață sexual „alternativ” și o agendă politică liberală nu sporesc în niciun fel numărul de adepți și nici nu consolidează puterea bisericii.
Conform unui raport, după analizarea a mii de biserici din SUA și din întreaga lume,  așa-numitele biserici „progresiste” sunt în cădere liberă, în timp ce cele care repectă etica conservatoare și învățăturile bisericești tradiționale și în primul rând Scriptura sunt în ascensiune și capătă tot mai mulți adepți.
Biserica Suediei este un exemplu, politicile sale liberale ducând-o la un colaps dramatic. Conform unui studiu, aceasta va pierde peste un milion de membri în următorii zece ani, fiind obligată să-și vândă proprietățile imobiliare pentru a supraviețui.
Biserica Suedeză este percepută ca fiind una dintre cele mai „politizate corect”  în ultimii ani, în noiembrie votând pentru renunțarea la referințe masculine la Dumnezeu, cum ar fi „El” și „Domnul”, astfel încât să fie mai “incluzivă”, în timp ce Episcopul Eva Brunne din Stockholm, lesbiană,  a propus ca bisericile să elimine crucifixele și să fie amenajate spații de rugăciune pentru musulmani.