Cunoașterea este cheia aplanării oricărui conflict. De această părere este Monica Babuc, ministra Educației, Culturii și Cercetării (degrevată din funcție în perioada electorală), care a declarat că statul trebuie să elaboreze un program foarte clar de studiere a limbii române, preferențial pentru alolingvi.

 

Potrivit ei, este necesară pregătirea unui set întreg de manuale care, actualmente, sau sunt lipsă și învechite, sau nu corespund anumitor necesități locale pe care le au minoritățile etnice.

„Acest lucru înseamnă crearea grupurilor de lucru care vor elabora aceste manuale și acest lucru trebuie să-l facem foarte rapid. Pregătim aceste mișcări”

 

, a declarat Monica Babuc la emisiunea „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova.

Mai mult, Babuc anunță că, în curând, la MECC va fi creat un alt grup de lucru ce se va ocupa de specificității promovării limbii române în zonele unde sunt concentrate minoritățile etnice.

Totodată, Monica Babuc menționează și despre provocările din UTA Găgăuzia, de exemplu, nu sunt profesori de limba română, iar pe lângă aceasta, există comunități de până la 15.000 de oameni în care nimeni nu cunoaște limba română.

Monica Babuc spune că pentru învățarea limbii române de către alolingvi, fie trebuie aduși la specialitățile de profil tineri din aceste comunități, care vor reveni și vor face profesorat, fie în aceste zone trebuie direcționați tineri specialiști, în condiții prioritare.