Pare incredibil, dar statul, mână în mână cu preoții Mitropoliei Moldovei a Patriarhiei Ruse deja au format o nouă tradiție prin intimidarea preoților care aleg să slujească Biserica Ortodoxă Română, nu pe cea Rusă.

Țipete și cuvinte grele s-au auzit în curtea bisercii din satul Dereneu, raionul Călărași. Scandalul ar fi început cu noaptea în cap, după ce mai mulți preoți și săteni au dat năvală în curte, furioși că lăcașul nu mai aparține Mitropoliei Moldovei, ci Mitropoliei Basarabiei. Cu toate acesta, nu este clar de ce enoriașii și-au manifestat mânia abia acum, întrucât biserica se află în subordinea mitropoliei Basarabiei încă de la începutul anului trecut, scrie 10tv.md.

Primarul comunei, Elene Oaserele a susținut că pe mulți din cei care au făcut gălăgie în curtea bisericii nici nu-i cunoaște, întrucât nu sunt băștinași. „Au fost cel putin 20 de persoane străine, băieți îmbrăcați în forme sportive. Ne-au împins până-n fața bisericii și atunci s-a început scandalul.”

Totodată, mai mulți dintre băștinașii satului au spus că: „ar fi corect să rămână biserica la biserica mamă, doar e pământ romanesc acesta. După câte a făcut, ar fi o nedreptate ca părintele Florin sa fie dat afara.”

„26 de ani de când sunt în acest sat pe aceștia care merg contra nu i-am văzut o dată să vină la biserică”, a declarat un alt băștinaș.

Preotul satului, Florin-Marin oficiaza slujbe la biserica din Derenu de 27 de ani. Spune ca a decis să se mute la mitropolia Basarabiei, pentru că cea a Moldovei îl jupuia de bani. Acum însă se plânge că primește amenințări. „Foarte multe amenințări și telefonice, și verbale. Ca voi fi omorât, voi fi dat în Prut. Până acum nu am avut nici o problemă, a fost cel mai bun preot, cel mai corect. Cum am aderat la Mitropolia Mamă, haideți să-l fugărim. Mi-am găsit pacea, nu ne mai impune să le dăm sume de bani în fiecare luna. Dacă pui plicul cu bani și-l dai în fiecare lună protopopului să-l ofere episcopului atunci ești cel mai bun preot în fața lor.”

Pentru că ne aflăm într-un an electoral, iar spiritul românesc se face tot mai simțit, inamicii își pierd din autoritate și încearcă să atace prin toate metodele posibile. De această dată, Mitropolia Basarabiei a fost ținta vrăjmașului ce se teme să-și piardă fotoliul. Cine urmează?!