În data de 10 mai 2018 viceministrul Educației al Ucrainei, Pavlo Hobzei, a inspectat complexele instructiv-educative din localitățile Godinești, Hreațca și Buda Mare, Ținutul Herța, regiunea Cernăuți – notează BucPress.

În timpul dialogului cu pedagogii uneia dintre școlile Ținutului Herța, Pavlo Hobzei a îndemnat profesorii români să accepte modelul de predare în limba ucraineană, menționând că nu înțelege de ce unii se împotrivesc „școlii ucrainene” și limbii ucrainene.

Potrivit surselor Agenției BucPress din Cernăuți, el a comunicat că statul ucrainean nu are bani pentru editarea manualelor în limba română, iar acest lucru prevede noi capitole bugetare. Hobzei a spus profesorilor români că toate manuale vor fi editate în viitor doar în limba ucraineană, potrivit noii programe de învățământ. „Profesorii au dreptul să predea în limba română, dar fără manuale, sau să-și traducă singuri materialul”, a spus Hobzei.

Pavlo Hobzei a precizat că fără cunoașterea limbii ucrainene, românii nu au nici-un viitor în Ucraina, adăugând că „din acest motiv ore de limba și literatura ucraineană în școlile cu predare în limba română vor fi mai multe decât ore de limba și literatura română”. Hobzei a precizat că românii și așa își cunosc limba maternă, însă limba ucraineană trebuie să o învețe.

În data de 11 mai este planificată o întâlnire a viceministrului cu liderii societăților pentru cultura românească din regiunea Cernăuți.

sursa: BucPress