Ziua de 1 Decembrie va fi marcată la Chișinău printr-un marș de amploare organizat de organizațiile unioniste din stânga Prutului. Participanții sunt așteptați începând cu ora 10 la Cimitirul Eroilor pentru a depune flori la mormântul eroilor români.

 

 

Într-o conferință de presă la IPN, Vlad Bilețchi președintele Asociației „Unirea-ODIP”, a menționat că marșul începe la Cimitirul Eroilor Români întrucât este un simbol al românilor care s-au sacrificat pentru idealul național și aici urmează să fie depuse flori la monumentele ostașilor români care au murit pe câmpul de luptă.

Coloana se va îndrepta apoi spre monumentul deportaților, din  Aleea Gării, unde, la fel, vor fi depuse flori, apoi – la monumentul domnitorului  Ștefan cel Mare și Sfânt, unde sărbătoarea va fi marcată prin Hora Unirii. Manifestația se va încheia cu o întâlnire, în Scuarul Europei, cu reprezentanții mai multor organizații și partide unioniste.

Liderul Asociației „Unirea ODIP” a menționat că este foarte important ca centenarul unirii să fie marcat și la Chișinău, și ar fi păcat ca în Republica Moldova să nu fie organizată nicio activitate cultural-patriotică dedicată centenarului unirii. Prin manifestațiile organizate se aduce omagiu celor care și-au jertfit viața, iar cei care împărtășesc idealul unirii o pot face prin participarea la marș, prin depunerea de flori și prin promovarea mesajului unionist.

Vlad Bilețchi a menționat că cei care doresc să participe la manifestațiile de la Alba Iulia pot merge organizat, făcându-și programare, până joi, la Asociația „Unirea-ODIP”. Prețul biletului este de 600 de lei dus-întors.

Pavel Vintilă, vicepreședintele asociației Noua Dreaptă, a menționat că, până în prezent, s-au făcut cam jumătate din lucrările de restabilire a gardului Cimitirului Eroilor Români. În lucrări se implică mai multe grupuri de voluntari și, până la sfârșitul anului, acestea urmează să fie finalizate.

Vicepreședintele Comitetului pentru Salvarea Cimitirului Eroilor Români, Veaceslav Verlan, care este și combatant al războiului de la Nistru, a îndemnat ca de 1 decembrie fiecare cetățean care împărtășește idealul românesc să meargă la Cimitirul Eroilor și să depună flori la mormintele soldaților. Prin acest gest se aduce un omagiu celor care au murit pentru idealul național. Potrivit lui Veaceslav Verlan, în Cimitirul Eroilor Români din Chișinău  sunt înmormântați aproximativ 1200 de ostași români care au murit în timpul primului și celui de al doilea război mondial.

La 1 Decembrie 2018 se împlinesc 100 de ani de la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia unde a fost votată Rezoluția prin care se pecetluia Unirea Transilvaniei cu România. Era ultima provincie românească ce revenea în cadrul României Mari după Basarabia și Bucovina.

Evenimentul este marcat în R. Moldova, în particular de activiști și de mediul academic, nu și la nivelul autorităților.