Unioniștii de la ODIP și Noua  Dreaptă au organizat astăzi o manifestație în fața Parlamentului, prin care a cerut modificarea articolului 13 din Constituție, astfel încât sintagma de „limba moldovenească” să fie înlocuită cu „limba română”.

Evenimentele au avut loc in ziua in care se implinesc 24 de ani de la adoptarea Constitutiei.Cu pancarte in maini si un tricolor imens de 100 de metri lungime, zeci de unionisti s-au adunat, astazi in fata Parlamentului, pentru a cere deputatilor ca limba romana sa fie si in constitutie la fel cum este si in declaratia de independenta.

Vlad BILETCHI, LIDER ODIP: “In 91 cei care au iesit in strada si au format acest stat, au redobandit tricolorul, idependenta si limba romana, au spus clar care este limba vorbbita, cei mai inalti patrioti, Ion si Diona, Ghimpu,Lari,Vatamanu,Mateeivici, Matcovschi toti au spus ca e limba romana.”

 

 

 

Vintilă Pavel , Lider Noua Dreaptă : Limba moldovenească nu există, la fel cum nu există limba muntenească , sau ardelenească, este un grai al limbii române. limbă Română este una dintre cele mai unitare din Europa, pe când germanii nu se înțeleg de la un Land la altul, noi românii  ne înțelegem de la un capăt până la celălalt capăt al României. luptăm pentru Limba Română, și nu vom renunța până articolul 13 nu se va modifica.

 

Amintim că în decembrie 2013 Curtea Constituțională a decis că Declarația de Independență, în care este statuată limba română, prevalează asupra textului Constituției. Dar și în prezent denumirea limbii este subiect de dezbateri. Deputați din mai multe fracțiuni au semnat un proiect de modificare a art. 13 din Constituție, dar inițiativa nu a fost supusă votului în Legislativ.

Serviciul de presa al Parlamentului a anuntat ca va veni ulterior cu o reactie.