Primăria Sectorului 1, prin Centrul Cultural al Sectorului 1, organizează, în perioada 23-25 noiembrie 2018, în Piața George Enescu din Bucureşti, un eveniment dedicat Centenarului Unirii Bucovinei cu Patria Mamă, precum și românilor din nordul Bucovinei.

 

 

La „Festivalul Bucovinei” vor participa asociațiile culturale ale românilor din regiunea Cernăuți, personalități ale comunității românești din nordul Bucovinei, reprezentanți ai presei de limba română din Ucraina, precum și primari ai localităților cu populație românească din acea zonă.

Evenimtentu, desfășurat sub sloganul „Reunim Bucovina Istorică”, va reuni 200 de artiști, ansambluri folclorice, meșteșugari populari, precum şi pe cei mai pricepuți bucătari de pe plaiurile bucovinene.

Arta, tradițiile, portul popular și gustoasele bucate din Bucovina, care vor fi prezentate publicului în cele trei zile, au rolul de a promova și strânge relațiile cu cei peste 700.000 de români care trăiesc dincolo de granița de nord-est, se menţionează într-un comunicat de presă al Centrului Cultural al Sectorului 1.

De asemenea, evenimentul vizează şi strângea de fonduri pentru şcolile şi grădiniţele româneşti din Ucraina, a căror situaţie este mai mult decât delicată, fiind supuse unui regim de asimilare forţată de cătrea autorităţile ucrainene.

În acest sens, o primă inițiativă de a sprijini unitățile de învățământ românești din Ucraina aparține companiei Wirquin România, care va dona instalații sanitare noi și performante pentru acestea.

 

sursa:infoPrut