Sursa Foto:TVR.Moldova

La început a fost cuvântul … O demostrează cele 56 de cărţi religioase din negura vremii, expuse, în premieră, la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova. Colecţia include biblii şi evanghelii originale, tipărite acum câteva secole. Acestea sunt “îmbrăcate” în metale nobile şi decorate cu pietre preţioase.

 

În săptămâna Patimilor, Biblioteca Naţională a Republicii Moldova şi-a propus să scoată la lumină o adevărată comoară a ortodoxiei, păstrată cu sfinţenie ani de-a rândul.

Expoziţia, numită “La început era Cuvântul şi Cuvântul era la Dumnezeu”, cuprinde 56 de cărţi editate în cele mai renumite centre tipografice din Iaşi, Bucureşti, Blaj, Râmnicu, Cernăuţi şi chiar Viena. Cea mai veche este Biblia lui Ivan Feodorov, editată la Ostrog, în 1581. Deosebită este şi Evanghelia de la Mănăstirea Neamţ, din 1821, împodobită cu ferecătură aurită şi ornamentată cu pietre semipreţioase.

Valoroase sunt şi Biblia în limba română din 1819, Evanghelia de la Arhanghelsk, dar şi diverse cărţi slujitoare la altar. Mai mult, unele exemplare conţin însemnele posesorilor, devenind adevărate depozitare de istorie.

Timpul a lăsat însă, urme adânci în aceste nestemate ale religiei şi istoriei, care ar trebui urgent restaurate. Cărţile sunt păstrate în vitrine speciale, cu temperatură şi umeditate stabile şi cu protecţie la lumina puternică. Expoziţia poate fi admirată până pe 22 aprilie, la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova.

Sursa:TVR.Moldova