Creșterea capacităților economice și militare ale Chinei, precum și comportamentul agresiv al Rusiei, au făcut ca Occidentul să se trezească din nou în fața realităților Războiului Rece. Dar, conform generalului Joseph Dunford, președintele Joint Chiefs of Staff, este prea devreme să vorbim despre întoarcerea Razboiului Rece.

 

Generalul recunoaste că în anii ’90 se vorbea despre „sfârșitul istoriei”, pentru că, după prăbușirea URSS, America nu mai avea de fapt niciun rival pe scena internațională. Acum, Rusia și China au preluat din nou acest rol.

„Competiția nu trebuie să fie neaparat un conflict. Dar acum există două țări care pot sa atenteze la capacitatea noastra de a proiecta putere. Prin urmare, situația s-a schimbat după anii ’90”, a notat generalul american.

Cu toate acestea, în opinia sa, această rivalitate tripartită nu va dura mult timp. Și dupa numai cativa ani, jocul Rusiei de-a „marea putere globala” se va încheia. Iar armata americană va ramane fata in fata cu China.

„Dacă te uiți la China, la demografia și la economia ei, poți spune că abilitatea ei de a menține cursul actual este mult mai stabilă. Evaluând ceea ce a făcut în măsurarea creșterii capacităților militare în ultimii ani, m-aș aștepta ca Beijingul să continue acest curs. Iar când privesc spre 2025 sau 2035, un indicator în legătură cu care ne vom evalua capacitatea noastră militară va fi mai degraba China, nu  Rusia. Deoarece, din aceleași motive, este puțin probabil ca rușii să-și mențină ritmul curent pentru mult timp. Ei au probleme cu demografia și economia. Și nu cred că Rusia va reprezenta o amenințare gravă în 2025 sau 2035, așa cum ca fi cazul Chinei”, a explicat Dunford.

 

sursa:paginaderusia.ro