Exporturile Republicii Moldova în România le depăşesc pe cele realizate în CSI
În 2018, Federaţia Rusă a ajuns pe poziţia a patra în topul ţărilor după destinaţia exporturilor din Republica Moldova, după România, Italia şi Germania.

 

Acest lucru relevă o schimbare de optică a companiilor moldoveneşti şi deja în primele luni ale anului 2018 peste 25% din totalul exporturilor sunt direcţionate spre România.

În acelaşi timp livrările de mărfuri şi produse în ţara vecină le devansează pe cele din toate statele din CSI, care reprezintă numai16% din totalul exporturilor. Şi exporturile locale înregistrează schimbări după direcţia geografică. Ca exemplu, în 2017, exporturile realizate de către antreprenorii din regiunea din stingă Nistrului au excelat spre România (16,2% din totalul exporturilor locale din regiune) şi Ucraina (18,3%), care au devansat Rusia (10,5%). Este opinia exprimată în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic„ de către directorul de programe de la IDIS Viitorul, Viorel Chivriga.

Relaţiile comerciale ale Republicii Moldova sunt importante. Or, după ce s-au împlinit patru ani de la semnarea Acordului de Asociere cu UE are loc o schimbare în totalitate a direcţiilor geografice pe partea de exporturi şi importuri şi schimbul de poziţii în rândul partenerilor comerciali de top. În acelaşi timp, pe partea importurilor, ponderea statelor europene deţin întâietatea şi însumează peste jumătate din totalul intrărilor de mărfuri şi produse în Republica Moldova.

Viorel Chivriga a spus că schimbarea de optică a comerţului Republicii Moldova înseamnă alegerea de pieţe sigure, reguli de joc stabile, experienţă şi tehnologii. ”S-a făcut un salt considerabil la preluarea standardelor UE. În timp ce la armonizarea legislaţiei există probleme. Deşi unele instituţii prezintă rapoarte de activitate bune sunt restanţe, iar calitatea unor acte lasă de dorit. Sunt restanţe şi în ceea ce priveşte raportarea, ceea ce denotă lipsa controlului instituţiilor guvernamentale”.

Directorul de programe a spus că sunt observate progrese şi în domeniul industriei, iar pe partea transporturilor are loc o majorare a traficului de mărfuri şi pasageri. În agricultură sunt semnalate schimbări privind antreprenoriatul rural, dar şi a politicilor statului. Sunt în derulare mai multe programe europene efectul cărora se vede în pregătirea businessului şi dezvoltarea rurală.

În concluzie, Viorel Chivriga a menţionat că mai multe instituţii şi companii din Republica Moldova au de câştigat în urma preluării bunelor practici şi a experienţei UE după implementarea Acordului de Asociere. În prezent sunt în creştere investiţiile în zonele economice libere, parcurile industriale, incubatoarele de afaceri şi cele focusate pe pregătirea funcţionarilor şi antreprenorilor din Republica Moldova.