Preşedintele american Donald Trump a afirmat că va construi arsenalul nuclear al ţării, în contextul în care şi-a reiterat intenţia de a se retrage din Tratatul privind forţele nucleare intermediare (INF) semnat cu Rusia în timpul Războiului Rece, relatează dpa.

 

Moscova “nu a respectat spiritul acelui acord”, a spus Trump, la Washington, înainte de a participa la un eveniment de campanie în Texas.

Rusia susţine însă că rămâne ataşată acordului privind forţele nucleare intermediare şi afirmă că decizia preşedintelui american “va face lumea mai periculoasă”. “Retragerea SUA din acest Tratat forţează Rusia să ia măsuri pentru a-şi garanta securitatea, a declarat ieri Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat că Statele Unite se vor retrage unilateral din acordul semnat în 1987 de către preşedintele american de la acea vreme, Ronald Reagan, şi conducătorul sovietic Mihail Gorbaciov.

Acest tratat, care a interzis utilizarea unei serii întregi de rachete cu rază de acţiune variind între 500 şi 5.000 de km, a pus capăt crizei declanşate în anii 1980 prin desfăşurarea de rachete SS-20 sovietice, cu focoase nucleare, îndreptate atunci împotriva capitalelor occidentale.