Membri ai grupării anarhiste elene Rouvikonas au atacat duminică sediul din Atena al grupului farmaceutic elveţian Novartis, implicat într-un scandal de dare de mită către unii responsabili politici de la Atena, transmite AFP, citând poliţia greacă.

Protestatarii au spart geamurile de la intrarea sediului şi au aruncat cu vopsea roşie înainte de a fugi.

Gruparea Rouvikonas a revendicat atacul.

La rândul său, Novartis a emis un comunicat prin care le cere autorităţilor elene să denunţe atacul şi să asigure securitatea angajaţilor săi.

Grupul farmaceutic este suspectat că, între 2005 şi 2016, a dat mită unor responsabili şi unor medici greci pentru a obţine o poziţie dominantă pe piaţa elenă şi că a vândut medicamente la preţuri ridicate, deşi erau disponibile alternative mai ieftine.

Potrivit estimărilor judiciare, bugetul Greciei a fost astfel păgubit cu circa 3 miliarde de euro.

Parlamentul de la Atena a decis joi înfiinţarea unei comisii de anchetă în acest caz, în care sunt vizaţi în jur de zece responsabili politici importanţi, printre care fostul prim-ministru Antonis Samaras.

Printre cei desemnaţi de martori protejaţi într-o anchetă desfăşurată în principal de SUA mai figurează comisarul european pentru migraţii, Dimitris Avramopoulos, şi guvernatorul Băncii Greciei, Yannis Stournaras.

Despre Anarhiști

Termenul în sine vine din negurile timpului, mai precis din Grecia Antică, unde” an-archos” însemna “fără lider, fără stăpân”. După cum se poate observa, termenul a degenerat odată cu trecerea timpului, semnificaţia sa migrând spre o stare asociată haosului, distrugerii, nebuniei scăpate de sub control şi legii bunului plac, indiferent de starea şi libertatea celuilalt.

În prezent, anarhismul este perceput ca o doctrină, o ideologie care vizează până la absurd maximizarea libertăţii şi drepturilor individului în cadrul societăţii.

Pentru a atinge acest deziderat deseori periculos, adepţii acestui curent extremist prin definiţie vizează ostilitatea cu orice preţ faţă de stat şi instituţiile sale şi faţă de orice formă de religie instituţionalizată, pe care o văd drept principalul inamic al idealului de om liber din concepţiile lor.