Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti a precizat luni că ştirea lansată de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), despre şcolile româneşti vizate de tentative de incendiere, este una falsă.

„Ambasada Federaţiei Ruse remarcă cu regret că mai multe surse din mass-media din România cu uşurinţă au cules şi au reprodus în masă o ştire falsă, lansată de aşa-zisul Serviciu de Securitate al Ucrainei (SBU), care, după cum ştie bine toată lumea, are mai mult de 10 de ani de când este o instituţie controlată de către CIA în această ţară”

a arătat ambasada, într-un comentariu postat pe pagina sa de Facebook, citat de AGERPRES.

Conform aceleiaşi surse, prin lansarea acestei ştiri, regimul de la Kiev ar dori să distragă atenţia vecinilor săi de la „politica de ucrainizare forţată, pe care o urmăreşte în mod constant”.

„Obiectivele organizatorilor acestei provocări sunt evidente. Regimul de la Kiev, cel ce suferă de mania grandorii naţionale, ar dori să distragă atenţia vecinilor săi de la acea politică de ucrainizare forţată, pe care o urmăreşte în mod constant, şi care s-a manifestat cel mai viu prin adoptarea Legii Educaţiei cu caracter discriminatoriu. Prevederile acestui document încalcă în mod deschis drepturile omului ale numeroaselor minorităţi naţionale din Ucraina, lipsindu-i pe copiii acestora de dreptul la educaţie în limba lor maternă, cu scopul de a schimba însăşi identitatea culturală în general”, a arătat aceeaşi sursă.

Reprezentanţii ambasadei adaugă că regimul de la Kiev a ignorat comentariile Comisiei de la Veneţia a Consiliului Europei, „care a menţionat necesitatea unei ajustări majore” a Legii Educaţiei.

„Actuala provocare din partea SBU vizează, printre altele, şi prezentarea Rusiei drept inamicul comun, pentru a obţine de la Bucureşti, Budapesta şi Varşovia un refuz de a contracara împreună încălcarea masivă a drepturilor compatrioţilor lor în Ucraina, precum şi pentru a-i convinge că pe această temă nici nu este necesar să-şi readucă aminte de discriminarea limbii ruse, pe care o vorbeşte cea mai mare ‘minoritate naţională’ a ţării”, au precizat reprezentanţii ambasadei,

 

citați de AGERPRES.