Astăzi se împlinesc 10 ani de la izbucnirea războiul din Georgia, când în vara anului 2008, armata rusă a intervenit în fosta republică sovietică pentru a susţine regiune separatistă Osetia de Sud.

 

Un acord de pace a fost mediat de către preşedintele francez de la acea vreme Nicolas Sarkozy, dar Moscova a recunoscut independenţa celor două regiuni separatiste georgiene – Osetia de Sud şi Abhazia – unde menţine de atunci o puternică prezenţă militară.

 

Şeful diplomaţiei poloneze Jacek Czaputowicz a denunţat ieri ‘agresiunea’ şi ‘ocupaţia’ rusească a unei părţi din Georgia, într-o declaraţie făcută înainte de a pleca la Tbilisi, cu ocazia împlinirii a 10 ani de la conflictul ruso-georgian, relatează Agerpres.

Ministrul polonez urma să plece la Tbilisi împreună cu omologii săi din Lituania şi Letonia, cărora li s-a alăturat vicepremierul ucrainean Pavlo Rozenko.

‘Vrem să reamintim despre prima agresiune militară, din istoria europeană postbelică, a unei ţări împotriva unui stat suveran şi ocuparea teritoriului său, care continuă şi astăzi’, a adăugat Czaputowicz.

Omologul său leton Edgars Rinkevics a declarat, la rândul său, că ‘ceea ce s-a petrecut în Georgia’ în 2008 şi apoi în Ucraina subliniază ideea că trebuie făcut totul pentru ca aşa ceva să nu se mai întâmple. Atât Riga, cât şi Varşovia şi Vilnius susţin intenţia Georgiei de a adera la NATO, a spus el.