Academia Română şi Academia de Ştiinţe a Moldovei vor organiza împreună, la Chişinău, sesiunea de „Lecturi academice“ dedicată sărbătorii naţionale Ziua Limbii Române, transite TVR Moldova.

 

 

Manifestarea va avea loc vineri, 31 august 2018, începând cu ora 10, în Sala Azurie a Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

La eveniment va participa academician Eugen Simion, preşedintele Secţiei de literatură şi filologie a Academiei Române, care va susţine prelegerea cu titlul „Cultura naţională şi provocările globalizării“.

Prelegerea va fi urmată de lansarea volumelor „Proza lui Mihai Eminescu“, de acad. Eugen Simion, şi „Modelul de existenţă Eugen Simion“, autor Mihai Cimpoi, notează radiochisinau.md.

Evenimentul este organizat cu participarea Institutului de Filologie Română „B.P. Hasdeu“ din Chişinău.

Acad. Gheorghe Duca, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei precizează:„În 1996, Adunarea Generală a Academiei de Ştiinţe a Moldovei, prin declaraţia sa, a confirmat «opinia ştiinţifică argumentată a specialiştilor filologi din Republică şi de peste hotare (aprobată prin Hotărârea Prezidiului AŞM din 9.09.1994), potrivit căreia, denumirea corectă a limbii de stat (oficiale) a Republicii Moldova este Limba Română». De atunci încoace, poziţia Academiei de Ştiinţe a rămas fermă şi univocă. Mai mult, în 2005 a fost lansată o iniţiativă importantă devenită deja tradiţie – a rosti, într-o şedinţă festivă a Adunării AŞM, prelegeri academice de Ziua Limbii Române.“

Cu acest prilej, Preşedintele Academiei Române, acad. Ioan Aurel Pop, a adresat felicitări conducerii şi membrilor Academiei de Ştiinţe a Moldovei: „Felicitările noastre se îndreaptă spre colegii noştri membri ai celui mai înalt for de consacrare ştiinţifică şi culturală de la Chişinău, aflat în parteneriat strâns cu Academia Română, spre acea instanţă a elitei intelectuale româneşti răsăritene, menite să păstreze şi să întărească spiritualitatea noastră în vremuri şi în spaţii mult încercate. Academia Moldovei a înţeles că, apărându-ne limba noastră cea română scrisă cu grafie latină, ne apărăm fiinţa naţională şi ne pregătim să existăm şi în viitor, în concertul naţiunilor europene.“

Ziua Limbii Române se sărbătoreşte în România la data de 31 august şi a fost legiferată de către Parlamentul României prin Legea nr. 53/2013.

Ziua Limbii Române a fost stabilită, în mod simbolic, la aceeaşi dată cu sărbătoarea similară instituită în anul 1990 în Republica Moldova sub numele „Limba Noastră” tocmai pentru a transmite mesajul că limba română este limba vorbită pe ambele maluri ale Prutului.