Fostul ambasador al R. Moldova în SUA și ex-deputatul Igor Munteanu a anunțat astăzi lansarea unui nou proiect politic pe eșichierul din R. Moldova.

Este vorba despre Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB), partid de „centru-dreapta, liberal, proeuropean”, care va avea congresul de constituire pe 5 noiembrie curent, în cadrul căruia urmează a fi aleasă conducerea formațiunii.

Printre membrii grupului de inițiativă pentru crearea CUB se numără Igor Munteanu, prorectorul de la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Ludmila Armașu, vicepreședintele raionului Anenii Noi, Octavian Zelinschi, expertul în finanțe și bănci Sveatoslav Mihalache, jurnalistul Ion Terguță, expertul în sănătate, Rodica Grama, antreprenorul Eduard Bulgac și fostul ambasador Igor Clipii.

Coaliția pentru Unitate și Bunăstare își propune să asigure „aderarea completă” a R. Moldova la UE până în 2030, crearea unor spații comune integrate cu România, stârpirea corupției, crearea condițiilor pentru deschiderea mai multor locuri de muncă, promovarea de politici care să asigure bunăstare, selectarea angajaților pe criterii de meritocrație, precum și asigurarea unei justiții „drepte și efective”.

„CUB va oferi cetățenilor o alternativă liberală și națională”, a punctat Igor Munteanu, adăugând că partidul se va alătura liberalilor europeni ALDE/Renew Europe.

Octavian Zelinski a declarat că va pleda, prin intermediul CUB, pentru descentralizarea administrației publice locale, o redistribuire corectă a finanțelor publice, o reformă autentică a administrației de nivelul doi, inclusiv cu lichidarea raioanelor care sunt o „formă anacronică” de administrare.

Totodată, Ion Terguță a afirmat că noua formațiune politică va promova instrumente menite să securizeze spațiul informațional al R. Moldova, problema de securitate fiind una extrem de importantă, mai ales în contextul unui război hibrid cu care ne confruntăm și declanșării de către Federația Rusă a conflictului armat în Ucraina.