Potrivit jurnalistului Rikard Jozwiak, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, membrii Coreper au decis să introducă sancţiuni individuale împotriva a opt cetăţeni ai Rusiei implicaţi în reţinerea celor 24 de militari ucraineni aflaţi la bordul navelor capturate lângă strâmtoarea Kerci.

Potrivit jurnalistului, decizia finală va fi luată săptămâna viitoare, când este programat ca UE să prelungească sancţiunile individuale împotriva a 163 de persoane şi a 44 de persoane juridice din Crimeea anexată şi din teritoriile ocupate ale Donbasului. Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a salutat decizia UE pe pagina sa oficială de Facebook.

“Salut decizia Coreper de a lansa aşa-numitul ‘pachet Azov’ de sancţiuni împotriva Rusiei, pentru agresiunea armată deschisă împotriva marinarilor şi a navelor ucrainene din Marea Neagră şi din strâmtoarea Kerci” – a scris Poroşenko.

Totodată, preşedintele Ucrainei a anunţat că, în viitorul apropiat, intenţionează să meargă la Bruxelles pentru a coordona acţiunile Kievului cu UE şi cu NATO în vederea eliberării marinarilor ucraineni care sunt prizonieri de război în Rusia.