15.000 de ucraineni au participat la un marș naționalist în capitala Ucrainei, pentru a marca aniversarea grupului de gherilă colaboratori ai naziştilor care au luptat împotriva Armatei Roșii în timpul celui de-al doilea război mondial.

 

Procesiunea a cuprins diferite părți ale naționaliștilor, toate marcându-se sub propriile bannere, de la partidele reprezentate în parlament până la grupuri paramilitare și de extremă dreaptă, mulți dintre membrii și-au ascuns fețele.

Cele mai multe au scandat „Slavă Ucrainei!” Și sloganuri în lauda lui Stepan Bandera, personalitatea care a întemeiat armata ucraineană Insurgentă cu 76 de ani în urmă, la o dată care a făcută sărbătoare oficială de stat în 2015.

Mulți ucraineni au strigat „Moarte moscoviţilor” şi au cerut „Întoarcerea Ucrainei la ucraineni!” – o referire la Crimeea care se alătură Rusiei în 2014, precum și opoziția în curs de desfășurare în estul țării.

Aproximativ 100 de persoane au fost reținute, însă poliția a spus că nu există o perturbare majoră a ordinii publice, în ciuda faptului că eșantioanele și bombe de fum au fost declanșate în mod repetat de manifestanți, titrează RT.com.

Duminică, aproximativ 100 de activiști de extremă dreapta au adus o scară la statuia lui Nikolay Vatutin, un general sovietic al celui de-al doilea război mondial, în centrul orașului Kiev, în încercarea de a distruge monumentul.

Poliția a confiscat scara și a legat statuia, care a fost lovită cu ouă.