Ucraina a inceput procedura de confiscare a bunurilor „Gazprom“. La 7 martie, premierul ucrainean Volodimir Groisman a ordonat Ministerului Justitiei inceperea procedurii de confiscare a activelor „Gazprom“ din Ucraina.

Concernul de stat rusesc refuza sa respecte verdictul Curtii de Arbitraj de la Stockholm in litigiul cu compania ucraineana Naftogaz privind tranzitul de gaze.

 

„In acest caz, a inceput identificarea si sechestrul bunurilor apartinand Gazprom in Ucraina”,

 

se arata intr-un raport al  Ministerului Justitiei.

Lista activelor monopolului rusesc in Ucriana include „Gazprom vanzari Ucraina“, „Consortiul pentru Managementul si Dezvoltarea Sistemului Ucrainean de Transport al Gazelor“, precum si titluri de valoare la „Institutul IUJNIIGIPROGAZ“ si SA „Gaztranzit“. Potrivit „Expert Group” Ucraina, valoarea actiunilor detinute de Gazprom la „Gaztranzit” este de 630,7 milioane grivne (18,4 milioane euro).

Aceste actiuni urmeaza sa fie vandute la licitatii publice. Totodata, Volodimir Groisman a cerut Ministerului Justitiei sa-si coordoneze activitatea cu „Naftogaz“ pentru posibila arestare a activelor „Gazprom“ din afara Rusiei, in cazul in care monopoul rusesc nu respecta verdictul instantei de arbitraj de la Stockholm.

In ianuarie 2016, Comitetul Antimonopol din Ucraina a impus „Gazprom“ o amenda de aproape 86 de miliarde de hrivne (3,2 miliarde $) pentru abuz de pozitie dominanta pe piata gazelor naturale. Gazprom a incercat sa conteste decizia AMKU, insa instantele de judecata au luat partea comitetului antimonopol ucrainean.