Panglica Sfântului Gheorghe şi literele Z şi V, folosite ca simboluri, vor fi interzise în Republica Moldova, a decis astăzi Parlamentul de la Chișinău. Astfel, persoanele fizice care se vor abate de la această lege riscă o amendă de până la 9.000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității până la 60 de ore, iar persoanele juridice – o amendă de până la 18.000 de lei.

 

„Drapele, benzi, panglici colorate de conştientizare cum este cea bicoloră – negru şi portocaliu, embleme, elemente grafice, litere sau cifre şi combinaţii ale acestora, insigne, uniforme, sloganuri, forme de salut, precum şi orice alt semn utilizat de participanţi la acţiune de agresiune militară, crimă de război şi crimă împotriva umanităţii. Obiectivul este pentru noi să punem capăt mai ales că unii din cei care au intrat pe teritoriul Ucrainei poartă această panglică bicoloră”, a declarat deputatul PAS, Lilian Carp.

Într-o postare pe pagina de Facebook, Partidul Acțiune și Solidaritate a subliniat că „războiul este un rău şi nu poate fi justificat sub nicio formă”.
„Astfel, în Moldova se interzic simbolurile și atributele care promovează acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității. Persoanele care le răspândesc, inclusiv în mediul online, vor fi amendate.

Un amendament la Codul contravențional a fost votat în acest sens. Persoanele fizice sau juridice care confecționează, etalează, vând sau răspândesc aceste simboluri, inclusiv în mediul online, vor fi amendate”, a precizat sursa citată.

Pentru încălcarea acestor norme, persoanele fizice se vor sancționa cu o amendă de la 90 până la 180 de unități contravenționale sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 la 60 de ore, iar pentru persoanele juridice și cele cu funcție publică vor primi o amendă de până la 360 de unități contravenționale.