Senatorul Elizabeth Warren a lansat vineri un plan pentru a sparge giganți din domeniul tehnologiei, cum ar fi Amazon, Google și Facebook, care vizează puterea de pe  Silicon Valley cu mesajul său populist, în timp ce gigantii de Internet se confruntă cu o reacție politică înaintea alegerilor prezidențiale din 2020, informează CNN.

 

Propunerea vastă ar impune noi reguli anumitor tipuri de companii de tehnologie cu 25 de miliarde de dolari sau mai mult în veniturile anuale, forțând companiei Amazon și Google să desprindă părți din companiile lor și să renunțe la controlul lor copleșitor asupra comerțului online.

Planul urmărește, de asemenea, să se relaxeze unele dintre cele mai înalte fuziuni în profil, cum ar fi combinațiile de produse Amazon și Whole Foods și Google și DoubleClick, precum și achiziționarea de către Facebook a Instagram și WhatsApp.

Propunerea candidatului prezidențial din partea Democratului va încuraja directorii și investitorii de la Silicon Valley, precum și oponenții reglementărilor guvernamentale, în timp ce atrage aplauze din partea activiștilor progresiști, a avocaților de consum și a unei serii de parlamentari care au răsturnat ceea ce consideră monopoluri nesustenabile în industrie.

Campania prezidențială a lui Warren a împărtășit detaliile CNN privind planul, care descrie măsuri specifice pentru desființarea companiilor mari de tehnologie. Ea marchează cea de-a treia politică majoră a Partidului Democrat din Massachusetts, dezvăluită până acum în acest an, și este încă un semn că firebrand-ul progresist intenționează să se desprindă într-un câmp democrat în creștere prin stabilirea unei agende ambițioase axate pe tema principală a campaniei de dezmembrare a intereselor bogate și puternice .

“Societățile mari de astăzi au prea multă putere – prea multă putere asupra economiei noastre, a societății noastre și a democrației noastre, au făcut bulldoză în competiție, au folosit informația noastră privată pentru profit și au înclinat terenul împotriva tuturor celorlalți, au afectat întreprinderile mici și au înăbușit inovarea “, a scris Warren într-un post Medium despre propunere. “De aceea, administrația mea va face schimbări structurale mari în sectorul tehnologic pentru a promova mai multă concurență – inclusiv spargerea Amazonului, Facebook și Google”.

Potrivit unei surse familiare cu planurile sale, Warren este de așteptat să promoveze noua propunere vineri seara în Long Island City, unde Amazon a susținut recent planul său de a construi un campus masiv după ce sa confruntat cu reacții politice intense. Senatorul se îndreaptă, de asemenea, spre sud, la sud-vest, la Austin, Texas, sâmbătă.

Presupusa daca a fost o greseala pentru administratia Obama de a aproba unele dintre fuziunile majore de tehnologie pe care acum vrea sa le relaxeze, Warren a declarat CNN intr-un interviu vineri dupa-amiaza la Harlem: “Nu cred ca este decizia corecta”.

– Vreau ca autoritățile de reglementare să se întoarcă și să se uite, spuse Warren. “Cred că decizia corectă este să spunem că concurența este protejată dacă, odată ce ai ajuns atât de mare, nu ai voie să mănânci concurenților tăi”.

Întrebat care ar fi mesajul ei pentru CEO-ul Amazon, Jeff Bezos și CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg, Warren a răspuns: “Bună pentru dvs. Ați construit o companie minunată, dar nu beneficiați de avantajele construirii unei platforme de a suge  informații despre fiecare cumpărător și fiecare vânzător și apoi să utilizeze acele informații pe care nimeni altcineva nu le poate accesa – pentru a vă permite să ieșiți din competiție cu următoarea mică afacere care încearcă să obțină un punct de sprijin “.

Senatorul a refuzat să răspundă direct la întrebarea dacă ar fi susținut-o pe Amazon să aleagă Boston ca pe locul al doilea sediu. “Ceea ce nu sunt in regula este faptul ca orasele sunt puse in competitie impotriva celuilalt si ca li se cere sa renunte la veniturile fiscale, sa construiasca bunuri speciale”, a declarat ea pentru CNN.

Propunerea lui Warren a fost întâmpinată cu o înveselință din partea senatorului de stat din New York, Julia Salazar, aliat al Partidului Socialist Democrat al bobocilor Alexandria Ocasio-Cortez și un adversar vocal al afacerii din New York pentru a aduce al doilea sediu al lui Amazon la Queens.

“Mă bucur să văd pericolele puterii de piață monopoliste luate în serios de un lider de conducere la președinție”, a declarat Salazar într-o declarație. “Gov. Andrew Cuomo și alți politicieni pro-amazoni trebuie să vadă pericolul sublimării tuturor aspectelor vieții noastre cotidiene într-o singură companie cuprinzătoare, care este în mod clar modelul de afaceri al lui Amazon”.

Propunerea este susceptibilă de a stimula dezbaterea în restul domeniului democrației, care include și candidați grei, precum Warren, dar și alții care au obținut sume importante de bani din Silicon Valley. Un consilier al Warren a declarat pentru CNN că senatorul nu a discutat încă propunerea ei cu colegii din Congres.
Planul ar reprezenta amenințări existențiale la modelele de afaceri care au transformat anumite companii de tehnologie gigant în bani.