Kozak i-a luat locul lui Rogozin şi îl va reprezenta pe Putin în relaţia Chişinău-Moscova

Preşedintele rus, Vladimir Putin l-a desemnat pe Dmitrii Kozak, vicepremier în Guvernul de la Moscova, în funcţia de reprezentant al său pentru relaţiile comerciale dintre Republica Moldova şi Rusia.

Un decret în acest sens a fost semnat şi publicat pe site-ul oficial al Kremlinului. Kozak îl va înlocui în această funcţie pe Dmitrii Rogozin care nu mai face parte din Guvernul de la Moscova. Rămâne vacantă deocamdată, funcţia de rerezentant special al preşedintelui rus pentru regiunea transnistreană.

Dmitrii Kozak a devenit cunoscut în ţara noastră după ce în 2013 a elaborat un memorandum denumit Memorandumul Kozak, care prevedea reglementarea conflictului transnistrean prin federalizarea Republicii Moldova. Documentul a fost iniţial parafat de către preşedintele de atunci Vladimir Voronin, care peste noapte s-a răzgândit şi nu a mai semnat documentul. Acest fapt l-a înfuriat pe Vladimir Putin, care intenţiona să vină la Chişinău.

Preşedintele Igor Dodon a comentat numirea lui Dmitri Kozak în calitate de reprezentant special al Federaţiei Ruse în Republica Moldova. Acesta l-a numit „un profesionist” şi că aşteaptă să aibă o primă întrevedere cu el.