Rusia încearcă să blocheze construcția gazoductului Trans-Caspian între Turkmenistan și Azerbaidjan, prin care gazul turkmen ar putea intra pe piața europeană prin intermediul Turciei – scrie Evropeiska Pravda, citând informaţii difuzate de TASS.

 

În acest sens, sursa aminteşte că şeful adjunct al aparatului guvernamental din Rusia, Serghei Prihodko, a declarat recent că “interesele păstrării ecosistemului unic al Mării Caspice au o prioritate absolută față de orice alte eventuale proiecte economice”. În același timp, Moscova este un critic vehement al Danemarcei din aceleaşi motive, acuzând-o că blochează construcția gazoductului Nord Stream-2.

Convenția privind statutul juridic al Mării Caspice, semnată pe 12 august 2018, prevede că astfel de proiecte ar trebui să fie convenite numai între țările prin care trece conducta. Cu toate acestea, Ministerul rus de Externe a explicat că instalarea conductei de gaz necesită coordonarea cu toate cele cinci țări caspice (Rusia, Azerbaidjan, Iran, Kazahstan și Turkmenistan), în conformitate cu protocolul ataşat Convenției de la Teheran din 2003 privind evaluarea impactului asupra mediului într-un context transfrontalier. Astfel, singurele rute de furnizare a energiei turkmene către Occident sunt conductele de tranzit prin Kazahstan și Rusia, care revând gazele consumatorilor europeni, practicând adaos comercial.

Ziarul Evropeiska Pravda aminteşte, în acest context, că Turkmenistanul, cu rezerve de 32 de trilioane de metri cubi de gaz natural (12% din rezervele mondiale), este a patra cea mai mare țară producătoare de gaz din lume.

Sursa: Rador