Un amendament va permite autorităţilor să ofere spre privatizare apartamentele construite pentru refugiaţii transnistreni şi veteranii războiului de pe Nistru, înainte de achitarea creditului luat pentru ridicarea locuinţelor.

După câţiva ani de proteste, refugiaţii transnistreni vor putea să devină proprietari ai apartamentelor primite de la stat. Guvernul de la Chişinău a completat acordul de împrumut cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

Conflictul între autorităţi, refugiaţii transnistreni şi veteranii conflictului de pe Nistru durează din 2007, când primăria Chişinău a semnat un acord de împrumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru a construi 2 blocuri de locuit necesare celor care au rămas fără case în urma conflictului transnitrean.

Beneficiarii şi-au primit apartamentele, dar nu au putut deveni proprietari, aşa cum li s-a promis. Acest lucru nu se putea întâmpla mai devreme de anul 2027, când statul ar fi încheiat plata creditului luat pentru construcţia locuinţelor. Toată problema ţinea de o prevedere ce ar fi trebuit să completeze acordul de împrumut, astfel încât oamenii să poată deveni proprietari ai apartamentelor. Amendament care a fost aprobat abia astăzi de guvern.

Prin urmare, hotărârea guvernului va permite privatizarea apartamentelor înainte de returnarea creditului de către stat.

Veteranii conflictului de pe Nistru şi refugiaţii transnistreni au organizat, ani la rând, proteste în faţa Primăriei, Guvernului, Parlamentului şi Procuraturii Generale, unde pe lângă privatizarea apartamentelor au cerut şi majorarea pensiilor.