Beneficiile sistemului electoral mixt se vor vedea ulterior, în pofida faptului că Comisia de la Veneția a solicitat să nu fie implementat. Cel puțin asta consideră președintele Parlamentului Andrian Candu.

„Comisia de la Veneția a reiterat îngrijorat lor ce ține de lipsa consensului în societate și în Parlament. Este o decizie politică, care a fost luată, asumată de Parlamentul Republicii Moldova, care este unica autoritate care să reprezinte cetățenii Republicii Moldova la nivel central și la nivel legislativ.

Am menționat atunci și am să o menționez și astăzi, 26 de ani de exitență a statului Republica Moldova, nu a existat consens larg pe niciun subiect. Dacă noi am fi căutat consens în toate deciziile pentru dezvoltarea statului, atunci nu ar fi trebuit să facem absolut nimic”.

Președintele Parlamentului a dat exemplu semnarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. „Dacă atunci în 2014, am fi căutat consens în societate sau în Parlament, atunci, niciodată nu fi semnat acest acord”. Candu mai spune că în 2014 a fost o decizie responsabilă a Parlamentului. Speakerul  precizat că modificarea sistemului electoral reprezintă o responsabilitate Legislativul.

Din cele spuse de Andrian Candu, dacă este util sistemul electoral mix sau nu, se va vedea după alegerile parlamentare.

„Asta este cea mai importantă obiecție sau îngrijorare, sau recomandare a Comisiei de la Veneția care nu a fost luată în considerare. Personal și eu, anul trecut când a fost examinat subiectul de la Veneția, am menționat de imposibilitatea de a ajunge la un un consens larg în societate, pe anumite subiecte, precum e și sistemul electoral”, a precizat Candu.

Pe 20 iulie Parlamentul Republicii Moldova a votat în lectură finală proiectul de lege cu privire la schimbarea sistemului elecoral. Cu votul a 74 de deputați a fost adoptat sistemul de vot mixt, după ce la ședința Parlamentului din 5 mai, Legislativul a votat în prima lectură comasarea proiectelor cu privire la sistemul uninominal, propus de PDM și mixt, propus de PSRM.

Proiectul prevede ca 51 de deputați să fie aleși în baza circumscripțiilor electorale uninominale, iar 50 de deputați – în baza listelor de partid.

Sursa : unimedia