Președintele rus Vladimir Putin a declarat marți că Occidentul a ignorat preocupările cheie ale Moscovei atunci când a răspuns oficial cererilor Rusiei de garanții de securitate săptămâna trecută, a informat Reuters.

 

„Acum este clar… că preocupările fundamentale ale Rusiei au fost ignorate”, a declarat Putin într-o conferință de presă după întâlnirea la Moscova cu premierul ungar Viktor Orban.

Putin a mai spus că este greșit să se permită unei țări să-și consolideze securitatea în detrimentul altui stat.

În același timp, liderul de la Kremlin acuză Statele Unite că vor să controleze Rusia și că folosesc Ucraina pentru aceasta, iar instalațiile de rachete din România și Polonia reprezintă o amenințare pentru Moscova.

Cu toate acestea, Putin a spus că speră să continue dialogul cu privire la Ucraina, dar că trebuie găsită o modalitate de a proteja securitatea tuturor.

Totodată, premierul ungar Viktor Orban a declarat, după multe ore de discuții cu președintele rus Vladimir Putin la Moscova, că diferențele dintre pozițiile Rusiei și ale țărilor NATO cu privire la criza ucraineno-rusă sunt semnificative, dar „pot fi rezolvate”.

„Astăzi sunt convins că diferențele de poziții existente pot fi rezolvate și că este posibil să se semneze un acord care să garanteze pacea, securitatea Rusiei și care să fie acceptabil pentru țările membre NATO”, a spus Orban într-o conferință de presă.

Rusia spune că SUA și NATO nu au răspuns cerințelor de bază de securitate / Ucraina salută discuții suplimentare / Separațiștii pro-ruși din Donbas cer arme moderne de la Kremlin

Săptămâna trecută, Washingtonul și NATO au răspuns în scris solicitărilor de securitate prezentate de Moscova în contextul tensiunilor de la granița cu Ucraina.

NATO refuză să renunțe la drepturile de membru și se „pregătește pentru ce e mai rău” și își retrage trupele din Europa de Est. Stoltenberg a avertizat, de asemenea, că Rusia își continuă consolidarea militară în apropierea Ucrainei, desfășurând mii de trupe suplimentare și armament avansat în Belarus.

„Am arătat clar că ne angajăm să păstrăm și să protejăm suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, precum și dreptul statelor de a-și alege propriile mecanisme și alianțe de securitate”, a declarat Anthony Blinken presei.

„Solicităm Rusiei să ușureze imediat situația. NATO crede cu tărie că tensiunile și diferențele trebuie rezolvate prin dialog și diplomație”, a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, despre răspunsul Alianței.

Kremlinul a spus ulterior că Occidentul nu a răspuns la cerințele de bază de securitate pe care le-a prezentat, dar a lăsat calea deschisă pentru dialog.