Încrederea faţă de preşedintele rus, Vladimir Putin, a scăzut sub pragul de 40%, o premieră de la anexarea Crimeei, într-un context de nemulţumire socială împotriva impopularei reforme a pensiilor, potrivit unui sondaj, scrie cotidianul belgiann Le Vif, citat de Rador.

 

Potrivit sursei citate, numai 39% dintre ruşii intervievaţi în septembrie au afirmat că au încredere în Vladimir Putin, o scădere de 9 puncte faţă de luna iunie, potrivit unui sondaj al centrului independent Levada. Este cel mai slab rezultat al lui Vladimir Putin din februarie 2014, când cota lui de încredere atinsese 36%. Aceasta a crescut apoi la 51% după anexarea Crimeei, în martie 2014.

Săptămâna trecută, preşedintele rus a promulgat o reformă care prevede creşterea cu 5 ani a vârstei de pensionare. Această măsură a provocat o vie nemulţumire în Rusia, a determinat mii de persoane să protesteze în stradă şi a provocat înfrângeri electorale neaşteptate ale partidului aflat la putere în septembrie, la alegerile regionale. Noua lege ridică vârsta de ieşire la pensie la 65 de ani, faţă de 60 pentru bărbaţi şi 55 pentru femei în prezent. Aceste vârste de ieşire la pensie au fost fixate în 1932, în epoca sovietică, şi nu au fost atinse de atunci.

Confruntat cu o frondă neobişnuită, dl Putin a propus într-o rară adresare televizată către naţiune, în august, să flexibilizeze reforma, ceea ce deputaţii n-au întârziat să facă aducând amendamente proiectului. Potrivit anchetei institutului Levada, cotele de încredere ale ministrului apărării, Serghei Şoigu, şi al afacerilor externe, Serghei Lavrov, au scăzut uşor, trecând de la 19 la 15 puncte şi respectiv de la 14 la 10 puncte.