Noua Dreaptă a organizat o acțiune de protest, în fața Ambasadei Federației Ruse. Membrii ND au protestat față cotropirea Basarabiei și a Bucovinei de Nord din anul 1940.

 

„Astăzi este o zi neagră în istoria neamului. Anul acesta se fac 78 de ani de când a început drama națională a acestui teritoriu, o drama care se perpetuă și astăzi. Atunci s-a început distrugerea românismului din Basarabia prin distrugerea limbii, a bisericilor și a intelectualității țării. Am ales să protestăm aici la Chișinău, dar și la București are loc o acțiune similara organizată de ND. În timp ce noi vom avea acest mic protest, am vrea să chemăm un oficial rus să discute cu noi. Ar fi de bun simț să iasă cineva și să discute cu noi. Niciodată, de când protestăm în fața Ambasadei Federației Ruse, nimeni nu a îndrăznit să discute cu noi, deoarece discuția este un pas spre rezolvarea unui conflict”

 

a precizat Alexandru Burcă, Noua Dreaptă.

Președintele organizației Noua Dreaptă Chișinău, Pavel Vintilă, a comunicat detalii despre obiectivul manifestației.

 

„Astăzi comemorăm 78 ani de la ocuparea Basarabiei și Bucovinei de nord. O zi de doliu în care culegem roadele comunismului. O zi în care mereu ne trage spre Ambasada Rusiei. Rusia de astăzi, care se declară o țară democratică, încă se ocupă de ocupații. Vrem retragerea trupelor ruse din Transnistria”

 

a declarat el.

Până la urmă nici un oficial rus nu a ieșit la discuții.