Secretar de stat în Ministerul Apărării: Nu poate fi vorba de demilitarizarea Republicii Moldova

 

Poziţia preşedintelui Igor Dodon privind neutralitatea Republicii Moldova este contrar intereseului ţării, iar iniţiativa care a sunat în Parlament privind demilitarizarea este imposibilă. Declaraţii în acest sens a făcut secretarul de stat în Ministerul Apărării Radu Burduja în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

„Dacă ne uităm pe malul stâng al Nistrului la capacitatea aşa-numitei Armate transnistrene şi la capacitatea trupelor ruse dislocate acolo contrar voinţei noastre, atunci înţelegem că nu poate fi vorba despre dezarmare. Defapt principala ameninţare la adresa securităţii noastre vine de acolo” a subliniat Radu Burduja.
Parlamentul a aprobat, în şedinţa din 19 iulie Strategia naţională de apărare şi  Planul de acţiuni privind implementarea acesteia pentru anii 2018-2021.Strategia naţională de apărare este un document de politici care stabileşte modalitatea de realizare a funcţiilor instituţiilor statului în scopul asigurării apărării naţionale. Totodată, aceasta presupune consolidarea, dezvoltarea şi modernizarea sistemului naţional de apărare.

Astfel, viziunea strategică a Republicii Moldova în domeniul apărării prevede proiectarea şi realizarea unui sistem de apărare viabil şi eficient, pe măsura provocărilor de securitate, capabil să asigure prevenirea, descurajarea şi respingerea eventualelor agresiuni, atacuri şi acţiuni subversive la adresa suveranităţii, independenţei, unităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova sau/şi la adresa securităţii cetăţenilor acesteia.

Printre ameninţările şi riscurile identificate în urma analizei mediului strategic de securitate la nivel internaţional, regional şi naţional, documentul enumeră potenţialul militar din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, utilizarea instrumentelor de propagandă informaţională, atacurile asupra infrastructurii critice a Republicii Moldova, atacurile cibernetice, migraţia ilegală, traficul ilicit de armament, activitatea teroristă etc.