Autorităţi americane de rang înalt au afirmat marţi că nu au existat influenţe străine semnificative asupra alegerilor parţiale pentru Congresul SUA din 2018, informează Reuters.

O declaraţie a Departamentului Justiţiei şi a Departamentului pentru Securitate Internă prezintă o situaţie diferită de cea din 2016, când – potrivit unor oficiali – alegerile prezidenţiale încheiate cu victoria lui Donald Trump au fost ţinta unor atacuri informatice sofisticate şi a unei campanii de propagandă din partea Rusiei.

Cele două ministere arată că guvernul Statelor Unite nu a găsit nicio dovadă a influenţei unor guverne străine sau a unor agenţi străini asupra alegerilor din noiembrie anul trecut, în urma cărora Partidul Democrat a obţinut majoritatea în Camera Reprezentanţilor. Nu au fost afectate semnificativ nici campaniile electorale, nici echipamentele electronice de votare sau alte infrastructuri.

Comisia Naţională Republicană pentru Congres, care alege candidaţii republicani, a susţinut că a fost atacată informatic anul trecut.

Mai mulţi procurori din SUA anchetează o presupusă colaborare a campaniei lui Trump cu Kremlinul. Atât preşedintele american, cât şi autorităţile ruse neagă orice complicitate, reaminteşte Reuters.

Oficiali americani din domeniul informaţiilor au avertizat săptămâna trecută că Rusia şi China şi-au fixat deja ca obiectiv următoarele alegeri prezidenţiale din Statele Unite, din 2020.

sursa: AGERPRES