În Norvegia socialistă se trăiește tot mai greu. Norvegiana Silje Garmo și fetița ei, Eira, și-au găsit refugiu în Polonia în luna mai 2017, unde mama a depus o cerere de azil.

Presa poloneză scrie că Silje Garmo, care are deja o fetiță de 12 ani luată de Barnevenet, a fost acuzată de Barnevernet, sistemul norvegian de protecţia copilului, că a folosit substanțe interzise și că a avut un „stil de viață haotic”, suferind de „oboseală cronică”.

În timp ce era însărcinată cu al doilea copil, Barnevernet a monitorizat-o în mod constant, vrând să găsească dovezi ale dependenței de droguri, însă, potrivit rapoartelor medicale, nu au găsit.

Internată cu forța într-un centru special pentru mamele tinere din Norvegia, femeia a reușit să fugă și să meargă în Polonia cu bebelușul nou-născut, unde a cerut azil.

Deşi Convenţia de la Haga stipulează în mod clar că serviciile de protecţia copilului sunt prerogative ale statului de rezidenţă, Barnevernet a determinat autorităţile competente din Norvegia să o declare dispărută pe mamă din Sistemul de Informații Schengen și să lanseze o cerere internaţională de oprire a pașaportului acesteia.

Femeia nu a părăsit ilegal Norvegia. Procedura propriu-zisă de preluare a fetiţei a fost demarată abia după ce aceasta a părăsit ţara.