Agențiile internaționale au transmis că ieri, partidul Liga Nordului condus de vicepremierul Italiei, Matteo Salvini, a intervenit pentru a bloca cumpărarea de către o asociaţie musulmană a unui spațiu folosit de Biserica Ortodoxă Română ca lăcaș de cult.

Spațiul în cauză, o fostă capelă de spital, urma să fie trasnformat într-o moschee, după cumpărare, transmite Reuters.

Sursa citată precizează că săptămâna trecută, asociația musulmană „a făcut cea mai ridicată ofertă pentru capela din nordul oraşului Bergamo”.

„Nu aş vinde niciodată o biserică şi sunt uimit că cei care conduc spitalul nu au înțeles despre ce problemă sensibilă este vorba”, a scris pe Twitter preşedintele Ligii Nordului Lombardia, Attilio Fontana.

Liga Nordului din bogata regiune a Lombardiei a declarat că va suspenda vânzarea prevalându-se de o lege din 2004 care le permite să intervină pentru a prezerva obiectivele culturale.

„Ne vom exercita dreptul la primul refuz şi nu va exista posibilitatea unui apel”, a precizat Attilio Fontana. În acest context, proprietatea va fi cumpărată de Lombardia.

Reuters comentează că asociaţiile musulmane se plâng că restricţiile (locale) privind construcţiile le împiedică să obţină licenţe pentru a construi moschee şi de multe ori trebuie să folosească alte clădiri, chiar și garaje, pentru a-şi organiza întâlnirile de cult.

„Secole de istorie riscă să dispară dacă islamizarea, care până acum a fost subestimată, va câştiga teren”, a declarat liderul Ligii Nordului, Matteo Salvini, avertizând că societatea şi cultura italiană riscă să fie eliminate de Islam.

Este de așteptat acum și o reacție a BOR față de această informație — pentru a lămuri dacă se intenționează susținerea congregației care beneficiază de serviciile bisericii salvate de Matteo Salvini și oamenii săi.

Reamintim că dinamicul lider italian a fost săptămâna trecută la București, unde a impresionat prin atitudinea sa de susținere a României și prin curajul față de pretențiile Bruxelles-ului.