”Sunt prea multe discuții astazi despre unirea celor două state (Rusia si Belarus – n.r.)… Multe întrebări au apărut acum în legătură cu biserica din Ucraina cu privire la autocefalia bisericii noastre din Belarus. Afirm că aceste întrebări sunt prostești, trase de urechi pentru discuții în societatea noastră”, a spus presedintele belarus, Alexander Lukașenko, citat de Unian.

 

 

El a subliniat că nu se poate vorbi despre unirea celor două state  – Rusia și Belarus.

„Președintele Rusiei și cu mine am stabilit fără echivoc faptul că astăzi nu există o astfel de problemă pe ordinea de zi – despre unificare”, a afirmat el.

 

Lukașenko a mai spus că unirea Belarusului și a Rusiei se poate dezvolta doar pe bază de egalitate. „Și aceasta nu pentru că ala vrea Lukașenko, așa cum este prezentat în Rusia, ci pentru că acestea sunt principiile fundamentale pentru construirea oricărei uniuni. Nu există bază egală, nu există uniune”, a spus liderul belarus.

Declaratiile presedintelui Belarus au fost comentate astazi de reprezentantul oficial al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Maria Zaharova. Ea a declarat că cursul strategic al Rusiei de consolidare a relațiilor cu Belarus nu a fost pus la îndoială.

„În ceea ce privește declarațiile domnului Lukasenko. Belarus este aliatul nostru de încredere,  partenerul nostru. Cursul de extindere al cooperarii strategice cu Minskul nu poate fi pus la îndoială. Acest lucru este consacrat, în special, de conceptia noastra de politică externă. Noi credem că se pot realiza mai multe în cadrul statului unional,  pentru a îmbunătăți eficiența acestui format de integrare. În acest scop a fost creat un grup de lucru ruso-belarus”, a spus Zaharova