Se împlinesc 129 ani de la nașterea lui Luca Știrbeț, unul dintre membrii Sfatului Țării.

Născut pe 7 Februarie 1889 în Comuna Cărpineni, Județul Chișinău de pe atunci, Luca Știrbeț a decedat pe data de 15 Martie 1942. Acesta și-a găsit sfârșitul în spitalul penitenciarului nr. 4 din orașul Cristopol, un oraș din Republica Tatarstan, pe atunci RASS Tătară.

Imediat după votarea unirii Basarabiei cu România, Luca Știrbeț a fost membru PNȚ din 1922 până în 1938, în această perioadă a fost și deputat în Parlamentul României.

Imediat după anexarea Basarabiei din 1940, acesta a fost arestat. Împreună cu Tudor Neaga, Pantelimon Sinadino, Grigore Turcuman, Nicolae Secară, Teodosie Cojocaru, Teodor Uncu, Vladimir Bodescu, Ion Ignatiuc, Constantin Bivol, Ion Codreanu, Ştefan Botnariuc și cu fostul ministru Emanoil Catelly, Luca Știrbeț a fost dus în GULAG de către NKVD.

Cu acestă ocazie, pe 7 Februarie 1889, membrii Consiliului Elevilor din L.T “Ștefan Holban” au amenajat un mic memorial în incinta liceului din Comuna Cărpineni pentru a comemora această personalitate distinctă a localității.