În acest an, PSD își va alege președintele partidului, cel care va conduce destinele social democraților în marile bătălii electorale din 2024, an în care vom avea toate tipurile de alegeri, europarlamentare, locale, generale și prezidențiale.

 

Dacă la PNL și USR vedem că se intră într-o competiție destul de dură, dacă aici există posibilitatea schimbării președintelui în funcție, la PSD situația este mult mai simplă.

 

Marcel Ciolacu nu va avea dureri de cap și se pare că își va asigura un nou mandat foarte ușor.

 

Ciolacu a fost ales președintele PSD în august 2020 și de atunci până acum a reușit să facă câteva schimbări importante. L-a adus pe Vasile Dâncu în conducerea partidului și a eliminat treptat oamenii lui Dragnea. Astăzi, nu îl mai vedem nici pe Iordache, nici pe Rădulescu-Mitralieră sau Codrin Ștefănescu ca principali lideri de mesaj. Ciolacu a reușit să îi scoată în afara partidului pe cei mai toxici lideri, pe cei care promovau euroscepticismul, discursul anti-justiție. Olguța Vasilescu, ultimul mohican al taberei Dragnea, își vede de treaba ei și chiar dacă nu a fost eliminată din partid, a fost redusă la tăcere.

 

Actualul președinte al PSD încearcă să dea o față nouă PSD, atât cât se poate.

 

Liderul PSD a decuplat tema ”candidatului la președinția României” de tema alegerii președintelui PSD. Dacă Ludovic Orban a anunțat la intrarea în cursa pentru șefia partidului că își asumă și o candidatură la prezidențiale, Ciolacu a fost mai abil și a deschis dezbaterea privind aducerea unui om chiar din afara partidului. Mircea Geoană pare a fi o variantă bună pentru social democrații și ea este susținută de Ciolacu, care dorește înainte de toate să își consolideze poziția sa.

 

PSD a reușit în ultima vreme să recupereze, în sondaje partidul crește în preferințele electoratului, iar acest lucru i se datorează și lui Marcel Ciolacu, care știe să facă ”opoziție la foc mic”, exploatând greșelile alianței de guvernare.

 

Creșterea în sondaje a social democraților coroborată cu ”curățenia” făcută în interior sunt principalele atuuri pe care le are Ciolacu. Stănescu, Grindeanu și alți lideri s-au încolonat în spatele acestuia și nu îi fac probleme în procesul privind realegerea sa. Până și Gabi Firea pare resemnată și nu arată că nu își dorește mai mult decât președinția Bucureștiului și încă o nominalizare pentru o candidatură la PMB.

 

Un singur mare reproș i se aduce lui Marcel Ciolacu, faptul că este ”ghidonat” de la Cotroceni. Există și argumente puternice în acest sens, mai ales dacă ne uităm la învestirea Guvernului Orban 2. La acel moment, parlamentarii PSD au asigurat voturile necesare, pentru că mulți dintre parlamentarii liberali lipseau, fiind în auto izolare.

 

De asemenea, de-a lungul acestor luni, am putut vedea că PSD face ”opoziție de catifea”, încercând să exploateze anumite greșeli, dar fără să atace agresiv. Am avut mai degrabă din partea AUR o agresivitate exagerată și mesaje politice dure. Social democrații au jucat la limită, încercând să nu destabilizeze foarte rău guvernarea în situație de criză.

 

Pentru unii observatori, politica lui Ciolacu poate părea una rațională, nu riscă stabilitatea țării în situații de criză, pentru alții poate părea un joc soft, fără mare inteligență. Cert este că partidul pare că își revine în preferințele electoratului și asta contează cel mai mult pentru militanți.

 

Indiferent de unghiul din care privești, nu poți însă să nu îți dai seama că jocul lui Ciolacu este foarte abil. El reușește să țină partidul liniștit, nu își pune baronii locali în cap și în același timp nu deranjează Cotroceniul și nici coaliția de guvernare. Actualul președinte PSD pare că așteaptă lupta finală, alegerile din 2024 și nu își dorește bătălii de etapă.

 

Moțiunile de cenzură sunt doar exerciții utile pentru a arăta că partidul își face treaba de opoziție, dar nimic mai mult.

 

Chiar dacă în aceste zile, există liberali în tabăra Orban care se gândesc la scenariul demiterii Guvernului Cîțu, doar pentru a tranșa astfel disputa internă în favoarea actualului președinte PNL, Ciolacu nu își va duce partidul la guvernare acum. În cazul puțin probabil în care niște liberali înfierbântați își vor da jos propriul guvern, PSD va alege să învestească un guvern minoritar fără a-și asuma acum guvernarea. Scenariul aceste e puțin probabil, pentru că în joc mai există și președintele Iohannis, care are pârghia principală, desemnarea premierului.

 

Așadar, Marcel Ciolacu a reușit să își facă temele în partid și probabil vom vedea în toamnă doar un simplu exercițiu. Realegerea acestuia în funcția de președinte este extrem de probabilă. Dacă în toamnă vom vedea ”sânge pe pereți” la alegerile interne din PNL, la PSD va fi liniște și armonie.

 

 

Editorial scris de Cristian Hrițuc: fost consilier de stat al președintelui Traian Băsescu între 2012 și 2014.

Licențiat în drept, Cristian Hrițuc a fost unul dintre membrii fondatori ai Fundaţiei Mişcarea Populară (FMP). Anterior, el activase ca prim-vicepreședinte, apoi ca președinte interimar al Organizaţiei de Tineret a PDL.

Pe linie adminsitrativă, Hrițuc a lucrat în calitate de consilier al lui Traian Igaș (în acea perioadă ministru de Interne), director general la Administrația Piețelor Sector 6, consilier parlamentar și inspector la Serviciul de Taxe și Impozite S6.