Poliţia suedeză a arestat marţi doi tineri suspectaţi că au incendiat în cursul nopţii circa o sută de vehicule în mai multe puncte ale ţării, mai ales în oraşul Goteborg.

 

Faprele au fost urmate de incidente între alţi tineri şi forţele de ordine, relatează Agerpres, citând EFE.

Autorităţile mai caută un adolescent care a participat şi el la acţiunile de incendiere, consemnate de asemenea în capitala Stockholm şi în oraşul Uppsala.

În localitatea Trollhattan, situată în apropiere de Goteborg, mai mulţi tineri au atacat cu pietre poliţia, după cum arată imagini difuzate de mass-media suedeze.

Autorităţile cred că toate aceste acţiuni au fost coordonate de anarhiști şi organizate pe reţelele de socializare?

Incendierea maşinilor, un fenomen care nu este nou în Suedia, astfel de acţiuni având loc şi anii trecuţi în mai multe oraşe suedeze, a provocat reacţii dure pe scena politică a acestei ţări unde în mai puţin de o lună vor avea loc alegeri legislative, al căror rezultat pare cel mai incert din ultimele două decenii.

“Toate acestea pur şi simplu mă înfurie. Societatea va reacţiona cu duritate. Pare ceva bine coordonat, aproape ca o operaţiune militară”, a declarat premierul suedez, social-democratul Stefan Lofven.

La rândul său, liderul opoziţiei, conservatorul Ulf Kristersson, a vorbit la o conferinţă de presă despre un tipar “foarte preocupant” al acestor acţiuni în care “huligani terorizează oameni fără a şti foarte bine care este scopul lor”.