Guvernul german oprește certificarea proiectului Nord Stream 2 după ce Rusia recunoaște Republicile Populare Donețk și Lugansk (DNR și LNR). Acest lucru a fost declarat marți de cancelarul german Olaf Scholz, la o conferință de presă comună cu prim-ministrul irlandez Michol Martin, informează Tass.

 

„Situația de astăzi este radical diferită și, prin urmare, în lumina evoluțiilor recente, trebuie să o reevaluăm, totuși, în ceea ce privește Nord Stream 2. Am cerut astăzi Ministerului Economiei să retragă raportul cu o analiză a securitatea energetică, care se află în Agenția Federală Grid”, a spus Scholz. „Este un demers tehnic, dar necesar administrativ și legal, astfel că acum nu a putut avea loc certificarea conductei”, a explicat cancelarul.

„Fără această certificare, Nord Stream 2 nu poate fi lansat”, a adăugat Scholz. „Divizia competentă a Ministerului Economiei va reexamina situația cu securitatea aprovizionării noastre, ținând cont de ceea ce s-a schimbat în ultimele zile”, a spus el.

“În acest stadiu, este important să prevenim o nouă escaladare și, prin urmare, o catastrofă. Toate eforturile noastre diplomatice sunt îndreptate către acest lucru”, a argumentat Scholz. „Sunt zile și ore foarte dificile pentru Europa”, a spus el.

Potrivit Der Spiegel , ministrul german pentru Economie și Protecția Climei, Robert Habeck, a trimis o scrisoare Agenției Federale de Rețea marți dimineață. În acesta, el a anunțat retragerea raportului inițial al departamentului, care conținea o evaluare pozitivă a lansării Nord Stream 2 și a menționat că punerea în funcțiune nu va reprezenta o amenințare la adresa securității aprovizionării cu gaze a Germaniei și a UE. Această evaluare a fost necesară pentru a continua procesul de certificare a operatorului de conducte.

Într-o scrisoare, Ministerul Economiei a remarcat că, în lumina escaladării conflictului din estul Ucrainei, situația geostrategică s-a schimbat. „Permisiunea [de lansare] fără această confirmare [a unei evaluări pozitive] este imposibilă”, a subliniat ministerul.

„Încălcarea dreptului internațional”

Recunoașterea de către Rusia a independenței RPD și LPR încalcă dreptul internațional și nu va rămâne fără consecințe pentru Federația Rusă, a spus Scholz. Șeful Cabinetului German a spus că „decizia președintelui [al Federației Ruse Vladimir Putin] de a recunoaște așa-zisele republici este o încălcare gravă a dreptului internațional” și a Cartei ONU. Potrivit acestuia, „aceste acțiuni nu vor rămâne fără consecințe”.

Cancelarul a numit acțiunile Moscovei „de neînțeles și nejustificate”. „Este necesar să se țină cont de inviolabilitatea granițelor și de suveranitatea fiecărei țări – ordinea noastră mondială postbelică se bazează pe acest principiu de bază”, a spus Scholz.

În același timp, cancelarul german a numit refuzul Berlinului de a furniza arme Kievului „o situație neschimbătoare”.

Germania consideră în continuare formatul Normandia important și va continua să-l folosească împreună cu Franța, a spus Scholz. “Acest format, ca și până acum, este important, eu și președintele [francezul Emmanuel] Macron am discutat cu atenție [situația și am decis] că vrem să folosim această platformă în continuare. Am convenit acest lucru cu președintele ucrainean”, a spus cancelarul.

Despre situația din jurul proiectului

Nord Stream 2 AG trebuia să fie înregistrată ca operator de transport independent pentru a lansa gazoductul. La 16 noiembrie 2021, Agenția Federală Germană de Rețea a suspendat certificarea din cauza unor probleme organizatorice și juridice. Autoritatea de reglementare a menționat că procesul va fi reluat atunci când firma, cu sediul în orașul Zug, va transfera capitalul fix aferent segmentului german în proprietatea filialei germane. La 26 ianuarie 2022, Nord Stream 2 AG a anunțat înființarea filialei germane Gas for Europe GmbH (“Gas for Europe”), care urmează să devină operatorul tronsonului de gazoduct din Germania ca operator independent de sistem de transport, în conformitate cu cu legea tarii.

Pe 29 decembrie anul trecut, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia și partenerii săi și-au finalizat sarcina de a crea Nord Stream 2, acum cuvântul este la latitudinea europenilor. Nord Stream 2 este gata de plecare, a spus el. Putin a subliniat că, de îndată ce partenerii din Europa decid să înceapă lucrările, cantități suplimentare mari de gaz rusesc vor începe imediat să curgă acolo. Șeful statului rus și-a exprimat încrederea că lansarea Nord Stream 2 va duce la scăderea prețurilor la gaze în Europa.

Putin a organizat luni o reuniune a Consiliului de Securitate al Rusiei, ai cărui membri au cerut recunoașterea independenței Republicilor Populare Donețk și Lugansk. Ulterior, liderul rus a anunțat recunoașterea suveranității DNR și LNR. Cu liderii lor au fost semnate tratate de prietenie, cooperare și asistență reciprocă.