FOTO: Maia Sandu vizită de lucru la Soroca!

 

“Astăzi sunt în vizită de lucru la Soroca. În prima parte a zilei am avut discuții cu reprezentanți ai conducerii raionului Soroca și cu circa 30 de primari.
Am transmis un mesaj autorităților raionului să respecte alegerea oamenilor la nivel local și să colaboreze cu primarii pentru bunăstarea cetățenilor. Am accentuat cât de important este ca autoritățile raionale să respecte libertățile oamenilor și să nu-i sancționeze pentru viziunile politice.
M-am interesat de situația curentă din raion, mai ales în domeniile cele mai afectate de pandemie – sistemul de sănătate, agricultură, micul business și HoReCa. Am accentuat necesitatea efectuării unei analize mai profunde la nivel raional a situației întreprinderilor mici și mijlocii pentru a identifica modalități de susținere a acestora. Am solicitat informații despre modul în care se acordă ajutorul social și cum sunt sprijiniți oamenii din grupurile vulnerabile. În asemenea perioade complicate, rolul statului este să vină în ajutorul cetățenilor.
Am discutat cu autoritățile de la Soroca și despre nevoia de a elabora cât mai rapid proiectul pentru reabilitarea porțiunii de drum de 5 km care leagă artera națională de localitatea Cosăuți din raion. Am abordat subiectul în contextul înțelegerii din cadrul vizitei mele la Kyiv de a construi podul peste Nistru de la Cosăuți și infrastructura adiacentă acestuia, care ar aduce un beneficiu mare pentru locuitorii noștri.
Un subiect important a fost distribuirea echitabilă a fondurilor pentru localități, nu după culoarea politică a primarilor. În acest context, m-am angajat să continui discuțiile la nivel european și internațional pentru asistență directă pentru proiecte la nivel local, ceea ce ar permite dezvoltarea și modernizarea localităților noastre. UE este deschisă să ne ajute, însă noi trebuie să demonstrăm că suntem un stat cu instituții democratice, cu respect pentru cetățeni și cu justiție independentă.
Chiar dacă lipsa unui guvern cu mandat deplin face complicată administrarea treburilor statului în prezent, autoritățile publice locale au o importanță majoră pentru îmbunătățirea situației din țară. Primarii, consilierii pot și trebuie să fie cât mai aproape de oameni în astfel de vremuri grele, să încercăm să ajutăm fiecare cetățean care se află în nevoie.”

https://developers.facebook.com/docs/plugins/embedded-posts/?prefill_href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fmaia.sandu%2Fposts%2F1524011374474143&__cft__[0]=AZVWmsyVODXpuWWFGt4wB3ITDzQ8V5EGiaY1jkTeVsu_ROZuDIL2yoGGWNQqvcvv7ZgO5vPEx5m4Agj11vQDb6wehzYbon0tHbLKc-x1xKZm9tUgBxKTXPXda5Fqrsf2-1ijG6784jCIlf-CkuDuWa08&__tn__=p%2CP-R#code-generator