Republica Moldova trebuie să se alinieze de urgență regimului de sancțiuni (Global Accountability Magnitsky Act), aplicându-le integral la adresa lui Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, precum și în toate sferele în care cei doi oligarhi au interese materiale, afirmă fostul ambasador al Republicii Moldova în SUA, Igor Munteanu, ca reacție la protestele antiguvernamentale din centrul capitalei, notează IPN.

Igor Munteanu îndeamnă  majoritatea parlamentară să adopte o lege Magnitsky, amintind în același timp de un proiect, care îl are ca autor. În același timp, Munteanu recomandă autorităților Republicii Moldova să adopte de urgență un Plan anticriză pentru a preveni și anticipa toate sursele de destabilizare politică, iar acest Plan să fie cunoscut publicului și actorilor interesați. Fostul ambasador mai recomandă folosirea Platformei de sprijin pentru Moldova din noiembrie, programată de la Paris, pentru a identifica surse financiare suficiente pentru a compensa prețul energiei electrice. „Urmând exemplul României, care acoperă 70% din costul de piață al energiei, statul moldovenesc trebuie să-și asume intervenții prin granturi și împrumuturi”, a spus el.

Munteanu afirmă că Republica Moldova are nevoie urgent de un Plan de decuplare energetică imediată de regiunea transnistreană, „renunțând la ședințele inutile ale unor oficiali obosiți (formatul 1+1), unde Republica Moldova își pierde credibilitatea și timpul prețios, în loc de a pune la respect capii acestui regim”. Igor Munteanu, împreună cu grupul de experți pe care îl reprezintă, se declară pregătit să consulte Guvernul pe fiecare din aceste priorități.

Igor Munteanu susține că mafia Șor se folosește de nemulțumirile sociale pentru a distruge Guvernul PAS, folosind costurile înalte la curent. Potrivit lui, un alt scop al protestelor este condamnarea tentativei de identificare a alternativei „non-rusești” pentru gazele naturale, scopuri urmărite de coordonatorii de la Kremlin.

„Protestul de ieri nu ar fi avut loc dacă organele competente ale Republicii Moldova ar fi retezat la timp sursele de finanțare ale grupării Șor, consolidate în ultimii 10 ani de rezultatul unor concesionări trucate, de „gări și stații auto” transmise mafiei prin interpuși și tot felul de mastodonți imobiliari, finanțați din surse obscure”, afirmă fostul ambasador al Republicii Moldova în SUA, Igor Munteanu.