În timp ce multe localități din RM se trezesc la viața, și semneaza Declarații simbolice de Unire, 21 de localități din Găgăuzia s-au pronunțat împotriva Unirii.

După cum era și firesc să se întâmple, găgăuzii s-au arătat cei mai iritați de declarații de unire.Liderul socialist din Găgăuzia, Alexandru Suhodolschi, spune că până în prezent, 21 de localități ale autonomiei găgăuze au semnat deja declarații „pentru integritatea și independența Republicii Moldova”.

Alt deputat găgăuz Gheorghe Leiciu consideră că:

cei care au votat pentru Unire trebuie pedepsiți, deoarece au comis „infracțiuni asupra sistemului constituțional, prevăzut în articolul 341 din Codul penal al Republicii Moldova. Găgăuzii sunt târâți într-un joc politic fără voia lor și deși legea le permite ieșirea din componența Moldovei, găgăuzii „vor rămâne pe baricade până la sfârșit și vor face totul pentru a menține independența Republicii Moldova”.

Deputatul Găgăuz Nicolai Invanciuc, atenționează că:

O posibilă Unire a Republicii Moldova cu România poate provoca un război civil și astfel moartea multor oameni nevinovați. În cazul în care unirea totuși ar avea loc, moldovenii vor fi considerați în România de „clasa a doua”, în timp ce găgăuzii „de clasa a treia.”

După părerea celor din Găgăuzia acțiunile Unioniștilor „pot stopa dezvoltarea economică, socială și durabilă, precum și implementarea reformelor.” și nu invers…