Dan Dungaciu consideră că România va trebui să joace cartea Unirii dacă Republica Moldova va deveni parte a negocierilor dintre Ucraina/Occident și Rusia
România trebuie să intervină prompt în cazul în care R. Moldova va deveni parte a negocierilor de pace dintre Rusia și Ucraina/Occident și să ofere o soluție de alternativă pentru a scăpa Basarabia din ghearele Moscovei, inclusiv prin Reunificarea celor două state.
De această părere este expertul în geopolitică, directorul general al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu“ al Academiei Române și prof. univ. dr. Dan Dungaciu, care anticipează că Ucraina va fi nevoită să se așeze la masa negocierilor fără a reuși să-și elibereze restul teritoriilor aflate sub ocupație rusească. Situația va afecta atât R. Moldova, cât și securitatea din Estul Europei.

”Dacă vor negocia pacea, vor negocia americanii și rușii. La masa aceea România nu va fi. Slavă Domnului că nu va fi în meniu! Știți cum se spune: dacă nu ești la masă, ești în meniu. În meniu nu vom fi, dar Republica Moldova poate fi. România vorbește și premierul Ciolacu a spus în Statele Unite că R. Moldova e cea mai vulnerabilă, după Ucraina. Nu știu cum arată aisbergul, adică partea care nu se vede, dar cred că astfel de mesaje trebuie să fie date, deoarece R. Moldova poate să fie în meniu” a declarat Dan Dungaciu, la  Marius Tucă Show.
Expertul a declarat că, în atare condiții, România trebuie să depună toate eforturile pentru a decupla Republica Moldova de situația geopolitică gravă a Ucrainei, cu care aceasta este considerată a fi ”la pachet”, inclusiv în perspectiva iluzoriului parcurs european.

”Ai avea tot instrumentul logistic, dar trebuie să-l pui în mișcare. Evident că o faci cu ajutor, cu sprijin american. Dacă vor negocia pace, vor negocia americanii și rușii. România nu este la acea masă. Slava Domnului, nu este în meniu. Republica Moldova ar putea fi în meniu. Premierul a vorbit în SUA despre Republica Moldova. După Ucraina, ea este cea mai vulnerabilă. Republica Moldova poate să fie în meniu. Vorbim despre Ucraina și Republica Moldova în parteneriat spre Uniunea Europeană. Dacă Ucraina se oprește pe drum și gâfâie? Ce facem cu Republica Moldova? Face și ea pană? Noi ne-am chinuit să o punem împreună, iar acum trebuie să ne chinuim să îi decuplăm”, a declarat Dungaciu.
România trebuie să depună toate eforturile pentru a salva R. Moldova de Rusia, inclusiv prin reunificarea celor două state românești

”Mesajul pe care România trebuie să-l dea, foarte transparent, e să spună: ”Dacă Ucraina face pană, noi trebuie să decuplăm R. Moldova, inclusiv prin reunificare. Altă soluție nu e. Hai să discutăm ce-ar însemna reunificarea, să vedem ce soluții de securitate există, să vedem ce înseamnă să duci NATO pe Nistru, dacă tot faci concesiune rușilor. Hai să vedem care-i importanța României”. Deci, astea sunt discuțiile și de asta salut vizitele în Statele Unite. Și sper că asemenea discuții sunt puse pe masă. Pentru că asta va fi problema, este fundamentală pentru România. Și dacă va veni Trump, acolo negocierile vor fi și mai puțin transparente”, a conchis Dan Dungaciu.