Consulul Ungariei la Berehove a fost declarat persona non-grata în Ucraina, acesta fiind informat de Ministerul de Externe de la Kiev prin Ambasada Ungariei că trebuie să părăsească teritoriul ucrainean timp de 72 de ore – informează Agenția BucPress din Cernăuți.

 

 

Potrivit unui comunicat de presă al MAE de la Kiev, în nota înmânată Ambasadorului Ungariei în Ucraina se spune că expulzarea are loc conform art. 23 al Convenției de la Viena privind relațiile consulare din 1963 din motivul activităților consulului maghiar care nu corespund statutului de funcționar consular.

„Sperăm că partea ungară se va abține în viitor de la orice pași neprietenoși față de Ucraina, iar persoanele de conducere nu vor încălca legislația ucraineană”, se spune în comunicatul MAE al Ucrainei.

Agenția BucPress reamintește că Ucraina a decis expulzarea consulului ungar din Transcarpatia, după ce televiziunile de la Kiev au difuzat un video în care acesta eliberează în masă pașapoarte cu cetățenie maghiara unor localnici. În videoclip, locuitorii din Berehove depun jurământul Ungariei și primesc documente de cetățenie. După aceea, diplomații maghiari beau câte o cupă de șampanie și le cer proaspeților cetățeni maghiari să ascundă de autoritățile ucrainene faptul că au obținut o a doua cetățenie.

Budapesta a reacționat dur la anunțul expulzării consulului său și consideră decizia Kievului drept un act inamical. Ministrul afacerilor externe al Ungariei, Peter Szijjártó a declarat recent că expulzarea ar pune relațiile dintre cele două țări într-o dimensiune diferită și nu va rămâne fără răspuns.

Sursa: BucPress