Statul român trebuie să-i apere pe credincioşii parohiei Dereneu a Mitropoliei Basarabiei

Autorităţile statului român trebuie să intervină în apărarea credincioşilor parohiei Dereneu a Mitropoliei Basarabiei şi să condiţioneze ajutoarele acordate Republicii Moldova de respectarea drepturilor şi libertăţilor etnicilor români de la răsărit de Prut.

Este declaraţia deputatului PMP Constantin Codreanu, preşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării.

Codreanu le-a adresat lui Teodor-Viorel Meleşcanu, ministrul Afacerilor Externe, Natalia-Elena Intotero, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, şi lui Victor Opaschi, secretar de stat pentru Culte, o întrebare cu privire la reacţia, atitudinea şi acţiunile autorităţilor statului român în cazul atacului violent asupra parohiei Dereneu din protopopiatul Călăraşi al Mitropoliei Basarabiei.

Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din satul Dereneu, raionul Călăraşi (preot paroh Florin Marin) a aderat în libertate la Mitropolia Basarabiei în luna august 2017, în conformitate cu legile Republicii Moldova, care prevăd în mod expres dretpul comunităţilor religioase de a decide liber asupra schimbării jurisdicţiei lor canonice.

Mitropolia Basarabiei a condamnat atactul violent din 5 martie 2018 întreprins de structura din Republica Moldova a Patriarhiei Ruse de la Moscova şi a făcut apel către Ambasada României la Chişinău, delegaţia Uniunii Europene, corpul diplomatic străin acreditat în Republica Moldova, precum şi către la reprezentanţii organismelor internaţionale de la Chişinău, să monitorizeze atent abuzurile comise contra Mitropoliei Basarabiei de către aşa-zisa Mitropolie a Chişinăului şi a ”întregii Moldove” (Patriarhia Moscovei) şi să intervină prompt.

De asemenea, Mitropolia Basarabiei a atras public ”atenţia Statului român, că o parte dintre agresorii violenţi care au atacat parohia Dereneu sunt persoane care deţin cetăţenia română şi au depus jurământ de credinţă faţă de România şi poporul român”, întrucât ”Mitropolia Basarabiei consideră că cei comit acţiuni antiromâneşti, denigrând poporul român şi atacând Mitropolia istorică a Basarabiei, sunt călcători de jurământ cu paşapoarte româneşti în buzunar”.

Luni, 5 martie, un grup de creştini ai Patriarhiei Moscovei, susţinuţi de Episcopia de Ungheni şi Nisporeni, a acaparat în mod abuziv Biserica „Adormirii Maicii Domnului” din satul Dereneu, Călăraşi pentru că aceasta, în august anul trecut, a aderat la Mitropolia Basarabiei.